Διοικητικό συμβούλιο

Πορτρέτο της Δανάης Στράτου. Έχει ξανθά μαλλιά σε αλογοουρά και φορά πολύχρωμο πουκάμισο και μαύρο σακάκι. Κοιτά ευθέως και χαμογελά πλατιά.

Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου γεννήθηκε στην Αθήνα.  Σπούδασε Καλές Τέχνες με ειδίκευση στη Γλυπτική και τις εγκαταστάσεις στο Central St. Martins College of Art and Design  του Λονδίνου (1983-1988).  Από το 2007 – 2013  δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΜΕΤ) στην Αθήνα.

Tο έργο της αποτελείται από εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας και οπτικοακουστικά περιβάλλοντα. Χρησιμοποιεί αφαιρετική γεωμετρική «γλώσσα» και ασχολείται με σύγχρονα ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ζωή στις σύγχρονες πόλεις, η αύξηση του πληθυσμού και η σχέση με το περιβάλλον καθώς και ή οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο. 

Αντιπροσωπευτικά της δουλειάς της είναι τα έργα όπως: το Desert Breath (1997), μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις Land Art παγκοσμίως που βρίσκεται στην έρημο της Σαχάρας, The River of Life (2004), μια βίντεο εγκατάσταση που καταγράφει τη ροή και το ρυθμό των επτά μεγαλύτερων ποταμών του κόσμου, Cut – 7 Dividing Lines (2007) μια φωτογραφική εγκατάσταση που διερευνά τις συνδέσεις ανάμεσα σε πολιτικά ή θρησκευτικά διαιρούμενα μέρη του κόσμου, και την In Situ εγκατάσταση Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 & Ελευσίνα 2021 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η δουλειά της εκτίθεται συστηματικά διεθνώς συμπεριβαλαμβανομένων των: 48η  Mπιενάλε της Βενετίας,  Ιταλία (1999), 1η Mπιενάλε της Βαλένθια,  Ισπανία (2001), La Verriere, Fondation D’ Enterprise Hermes, Βέλγιο (2010),  Ίσταμπουλ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010 – Διεθνές πρόγραμμα, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία (2010), Διεθνές Φεστιβάλ της Αδελαϊδας – Restless,  Αυστραλία (2012).

Το 2010 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space, μια καλλιτεχνική – διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς  με σύγχρονα θέματα της τέχνης και της πολιτικής με σκοπό να προσεγγίσει τα ζωτικά ζητήματα της εποχής μας και να τα προβάλλει στο ευρύτερο κοινό μέσα από την καλλιτεχνική οπτική. 

Από το 2016 δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο DiEM25 και έπαιξε κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του DiEM Voice, ­της καλλιτεχνικής πλατφόρμας του κινήματος, που στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ τέχνης και πολιτικής σε ευρύτερο επίπεδο. 

Πρόσφατα εκλέχθηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του mέta – Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμό, το οποίο μέσω της έρευνας και της τέχνης, υποστηρίζει, επεξεργάζεται και επεκτείνει τους στόχους του ΜέΡΑ25, του  DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς, σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Υπηρετεί το ΔΣ ως πρόεδρος αμισθί.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ