Συμβουλευτικό σώμα

Πορτρέτο της Πρύθι Ναλλού. Έχει μακριά, ίσια, μαύρα μαλλιά. Φορά μακριά, περίτεχνα σκουλαρίκια. Κοιτά σοβαρά, σε προφίλ.

Preethi Nallu

Η οπτική της Preethi για τον μετακαπιταλισμό: συνεισφορά στο mέta

Συλλογική δράση για το συλλογικό μας μέλλον

  1. Η προσπάθεια να θυμηθούμε τη «στροφή» του τελευταίου έτους της τελευταίας δεκαετίας είναι σαν αφήγηση του τέλους ενός θορυβώδους πάρτυ.

Πράγματι, το 2019 ήταν θορυβώδες. Ήταν η χρονιά του «νεαρού διαδηλωτή», με εκτεταμένες επιπτώσεις από το Σουδάν ως τον Λίβανο, από το Ιράκ ως τη Χιλή. Νεαροί πολίτες κινητοποιήθηκαν στους δρόμους και στο διαδίκτυο, καταγράφοντας τις επίγειες πραγματικότητες και αποκλιμακώνοντας τις συγκρούσεις με αξιοσημείωτη ισορροπία. Για όσους από εμάς βρισκόμαστε στο περιθώριο, ένα νέο avatar ακτιβισμού αναδύθηκε και γρήγορα εξελίχθηκε. Με πρωτοφανείς ρυθμούς, ακτιβιστές συνδέθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οργανώνοντας πανεθνικές διαδηλώσεις για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης που αντηχούσαν σε όλο τον κόσμο.

Και μετά μια κραυγαλέα παύση. Το κίνημα ισοπεδώθηκε — κυριολεκτικά και μεταφορικά.

  1. Μία από τις πιο εξουθενωτικές υγειονομικές κρίσεις εδώ και αρκετές γενιές έπνιξε την ευφορία. Ο αέρας, ο ήχος και τα οπτικά κύματα διαποτίστηκαν από το φόβο της μόλυνσης. Οι δρόμοι σιώπησαν.
  2. Αναταράξεις στη σιωπή. Ακούστε προσεκτικά και θα φτάσουν στα αυτιά σας οι πρώτοι ψίθυροι ενός συλλογικού κινήματος προς τον μετα-καπιταλισμό.

Η πανδημία δεν έχει καταπνίξει την παγκόσμια-τοπική ώθηση για αλλαγή. Οι αφανείς ηρωίδες και ήρωες του 2019, μερικοί από τους οποίους μεταναστεύουν ενάντια στο ρεύμα ή μένουν ενώ άλλοι φεύγουν — όλοι αυτοί εξακολουθούν να αγωνίζονται. Πολλοί χαράσσουν ρόλους για τον εαυτό τους ως παράγοντες αλλαγής εν μέσω εθνικών κρίσεων, ενισχύοντας παράλληλα τις φωνές αυτών που δεν έχουν φωνή.

Σε μια εποχή που οι συνοριακοί περιορισμοί μεταξύ του παγκόσμιου Βορρά και του Νότου είναι οι πλέον περιοριστικοί, παραδόξως ερχόμαστε όλο και πιο κοντά μέσω των όμοιων αναζητήσεών μας για ισότητα. Περισσότερο από ποτέ, οι πολιτικές συγκρούσεις και οι ανισότητες στον λεγόμενο ανεπτυγμένο Βορρά γεύονται το μερίδιο των δυσκολιών του Νότου. Τα διατομεακά συμφέροντα κερδίζουν νέο έδαφος. Το αν αυτές οι φωνές συλλογικών δράσεων φθάνουν σε μια «κρίσιμη μάζα» στο δικό τους πλαίσιο έχει καταστεί λιγότερο σαφές, καθώς η πανδημία κατέλαβε την παγκόσμια προσοχή.

Η περίοδος της πανδημίας έχει αναγκάσει σε παύση τις περισσότερες δραστηριότητες. Αυτή η περίοδος έχει αναδείξει τις χειρότερες συνέπειες του γεγονότος ότι κυβερνήσεις και εταιρείες βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και συνενοχή, εφευρίσκοντας δρακόντεια μέτρα για να διατηρήσουν οι μεν την ευημερία των δε. Καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε για την απόκτηση εμβολίων, τις διανομές και τις προωθήσεις τους, οι αγορές εργασίας και ολόκληρες οικονομίες παραπαίουν προς την κατάρρευση.

Όσοι από εμάς εμφανίζονται σε αυτό το Συμβουλευτικό Σώμα είχαμε το προνόμιο να αξιοποιήσουμε αυτή την παύση για να συλλογιστούμε τη στάση μας. Αλλά αυτή η κλιμακούμενη κρίση προκαλεί σε δράση. Πώς μπορούμε να συλλάβουμε καλύτερα τον συνδυαστικό αντίκτυπο των συλλογικών δράσεων σε ολόκληρο τον κόσμο; Πώς μπορούμε να μεταστοιχειώσουμε τη σιωπή σε νέες προσπάθειες; Πώς μπορούν τα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλες τις ηπείρους να συνδεθούν μεταξύ τους, με τρόπους που να διαβρώνουν τα τεχνητά όρια μεταξύ του παγκόσμιου Βορρά και Νότου; Εν μέσω μιας ιστορικής κρίσης που δεν έχει αφήσει κανέναν από εμάς αλώβητο, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία. Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε νέους τρόπους σκέψης και συλλογικές δράσεις που στρέφουν τον κόσμο προς οριζόντιες δομές εξουσίας.

Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή της διάλυσης της κορπορατιστικής καπιταλιστικής αρχιτεκτονικής που ηγεμόνευσε στις οικονομίες, τις κοινωνίες και τις συλλογικές ψυχές μας. Απλώς δεν μπορούμε να χάσουμε περισσότερο χρόνο.


Συγγραφέας, ερευνήτρια και οπτική αφηγήτρια, η Preethi Nallu εξετάζει θέματα μετανάστευσης και ελευθερίας της έκφρασης για τα μέσα ενημέρωσης, υπηρεσίες του ΟΗΕ, ομάδες προβληματισμού και ομάδες υπεράσπισης. Γεννημένη στο Ιράν, μεγαλωμένη στην Ινδία, η Preethi έχει ζήσει και εργαστεί σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η Preethi άρχισε να καλύπτει τη μετανάστευση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2008. Μετακόμισε στα σύνορα Ταϋλάνδης-Μιανμάρ το 2010 μεταφέροντας ανταποκρίσεις για τις ζωές εκτοπισμένων εθνοτικών μειονοτήτων εν μέσω πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Καθώς νέα κύματα προσφύγων έφθασαν στην Ευρώπη μετά τα γεγονότα της «Αραβικής Άνοιξης», η Preethi κάλυψε τα περάσματα της Μεσογείου και των Βαλκανίων ως ιδρυτική συντάκτρια στο Refugees Deeply. Όταν τα σύνορα με την Ευρώπη έκλεισαν το 2016, άρχισε να καταγράφει τις συνθήκες των Σύρων προσφύγων στο Λίβανο και τις απελάσεις Αφγανών προσφύγων από την Ευρώπη. Τώρα εργάζεται στην Κεντρική Αμερική, με επίκεντρο το Μεξικό ως «ουδέτερη ζώνη» για τους αιτούντες άσυλο που φθάνουν από την περιοχή.

Επιπλέον, η Preethi ηγείται ενός παγκόσμιου προγράμματος συνεργασίας μέσων ενημέρωσης, του International Media Support με έδρα την Κοπεγχάγη. Διεξάγει εκστρατείες υπεράσπισης που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες του παγκόσμιου Νότου.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ