Νέα

Η επαναστατική στιγμή του Ιράν ως η μεγάλη πρόκληση της διεθνιστικής Αριστεράς | Shoja Azari

24/10/2022 | Shoja Azari, μέλος του Συμβ. Σώματος του mέta

επιμέλεια μετάφρασης από τα αγγλικά: Στέφανος Ρέππας

Ο Shoja Azari είναι Ιρανός εικαστικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής που ζει στη Νέα Υόρκη και συνεργάζεται με τη Sherin Neshat, σύντροφο και σύζυγό του, σε καλλιτεχνικά πρότζεκτ με σημασία και ουσία. Το τελευταίο τους έργο είναι το Land of Dreams, μια θαυμάσια νέα ταινία που διαδραματίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πάντα με τόσο έντονο νόημα, δηλαδή τη Νέα Ιρανική Επανάσταση για την οποία ο Shoja γράφει παρακάτω. Αφού καταδείξει πόσο κεντρικές είναι οι εξελίξεις στο Ιράν για τις παγκόσμιες υποθέσεις από τη δεκαετία του 1950, και ιδιαίτερα από το 1979, ο Shoja θέτει το μεγαλύτερο και πιο σχετικό ερώτημα: Θα προδώσει για άλλη μια φορά η διεθνής αριστερά τον ιρανικό λαό; Στο ερώτημα αυτό θα ήθελα να προσθέσω: Θα προδώσει για άλλη μια φορά η διεθνής αριστερά τον εαυτό της προδίδοντας τον ιρανικό λαό;

Σχόλιο του Γιάνη Βαρουφάκη

Η ιρανική επανάσταση του 1979 συνέπεσε με την εμφάνιση της νεοφιλελεύθερης τάξης και την κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού στον κόσμο. Το σημερινό νέο επαναστατικό κίνημα συμπίπτει με τη βαθύτερη κρίση του χρηματιστικού καπιταλισμού από τη δεκαετία του 1920.

Όταν η επανάσταση του 1979 εισήλθε στα τελικά της στάδια και η πτώση του καθεστώτος του Σάχη φαινόταν αναπόφευκτη, οι ΗΠΑ και η Δύση, στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου, ευθυγραμμίστηκαν με τις πιο αντιδραστικές παρατάξεις μέσα στο κίνημα, δηλαδή τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές με επικεφαλής τον Χομεϊνί. Την ίδια στιγμή, οι διανοούμενοι και η αριστερά μέχρι τότε, η εμπροσθοφυλακή της επανάστασης, υπό τη σοβιετική και μαοϊκή ρουμπρίκα του αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού, βρήκαν την αντιιμπεριαλιστική στάση του Χομεϊνί σύμφωνη με τους στόχους τους και απαραίτητο βήμα για την επιτυχία της επανάστασης.


Η σιιτική ισλαμική δημοκρατία γεννήθηκε με τη λανθασμένη φιλοδοξία της να αναστήσει τον ισλαμικό πολιτισμό υιοθετώντας, από τη μία πλευρά, μια αντιιμπεριαλιστική ρητορική, ενώ, από την άλλη, συντρίβοντας την αριστερά και την αντίθεσή της στη θεοκρατία. Δέκα χρόνια αργότερα, η Σοβιετική Ένωση είχε πέσει και η νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων πανηγύριζε το «Τέλος της Ιστορίας» κάτω από το σύννεφο της ραγδαίας επέκτασης και κυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Ανάμεσα στις φτωχές και κατεστραμμένες μάζες του μουσουλμανικού κόσμου, η ισλαμική ρητορική του καθεστώτος του Ιράν έμοιαζε με μια σπάνια πηγή χειραφετητικής ελπίδας. Αυτό, με τη σειρά του, ενίσχυσε και νομιμοποίησε τη ληστρική επέκταση των ισλαμιστών στην περιοχή, οδηγώντας αναπόφευκτα σε αντιπαράθεση με τον ιστορικό σουνιτικό αντίπαλο και στην άνοδο του ISIS. Σε λίγο καιρό, η Ισλαμική Δημοκρατία αντιμετώπισε πόλεμο σε όλα τα μέτωπα.


Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ένα σύστημα που γεννήθηκε μέσα από την κρίση και διατηρείται με την υποκίνηση της κρίσης. Λόγω της αναχρονιστικής της φύσης, ταλαντεύεται μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών αντιφάσεων που δεν μπορεί ούτε να διαχειριστεί ούτε να επιλύσει. Η αλήθεια είναι ότι, παρά τον ανορθολογισμό του, την καθυστέρησή του, την εξάρτησή του από μια αυξανόμενη τάξη παθητικών εισοδηματιών, η ανάπτυξη του Ιράν μετά την επανάσταση του 1979 συμβαδίζει με τον νέο, νεοφιλελεύθερο τύπο συσσώρευσης κεφαλαίου. Η πικρή αντιπαλότητα μεταξύ των λεγόμενων ρεφορμιστικών και συντηρητικών παρατάξεων του καθεστώτος ήταν μια ώθηση και μια έλξη για τη φύση και την πορεία της ενσωμάτωσης στο παγκόσμιο σύστημα.
Μια διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τη δεκαετία του 1990, με τη ρεφορμιστική παράταξη να οραματίζεται τις ξένες επενδύσεις και την ενσωμάτωση στην παγκόσμια αγορά (ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο) ως το μοναδικό όχημα για την ανάσχεση της κρίσης. Ταυτόχρονα, ο συντηρητικός συνασπισμός υπό την κυριαρχία του στρατού (IRGC και Basij), δημιουργώντας και ελέγχοντας έναν λαβύρινθο βυθισμένων επιχειρήσεων, στοχεύει στην επέκταση στις περιφερειακές αγορές και στην ευθυγράμμιση με την Κίνα και τη Ρωσία σύμφωνα με το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η απορρύθμιση, η κατάργηση των επιδοτήσεων και μια αναπόφευκτη λαϊκή αντίδραση που απαιτούσε κοινωνική δικαιοσύνη.


Η συσσώρευση πλούτου και κεφαλαίου υπό τον έλεγχο μιας μαφίας των λεγόμενων ιδιωτικών επιχειρήσεων, σε άμεση συνεργασία με τον στρατό και την κυβέρνηση, έχει οδηγήσει σε τρομερή φτώχεια, εκμετάλλευση, παιδική και σκλαβωμένη εργασία και καταστροφή του περιβάλλοντος στο Ιράν. Είναι, επομένως, σημαντικό για τους δυτικούς αριστερούς να κατανοήσουν πώς η συσσώρευση κεφαλαίου, νεοφιλελεύθερου τύπου, ακόμη και στην υβριδική ιρανική μορφή της, βρίσκεται στην καρδιά του ταξικού πολέμου και των εντάσεων που μαίνονται σήμερα στο Ιράν. Οι αριστεροί, παγκοσμίως, δεν πρέπει να παραπλανηθούν από την αντιιμπεριαλιστική, αντι-αμερικανική πόζα και να σκεφτούν το φαύλο ιρανικό καθεστώς ως δυνητικό σύμμαχο.


Εξετάζοντας την εξέλιξη των εσωτερικών εντάσεων του καθεστώτος, το 2021 το IRGC εδραίωσε την εξουσία του και, ως αποτέλεσμα, η συντηρητική παράταξη έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των ρεφορμιστών, οι οποίοι μέχρι τότε είχαν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην έμπνευση ψεύτικων ελπίδων και στην παροχή περιορισμένης νομιμοποίησης στο καθεστώς. Η συστημική κρίση της Δύσης το 2008, μέχρι σήμερα, η εμβάθυνσή της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία ενθάρρυναν το θεοκρατικό καθεστώς να ενισχύσει τη συμμαχία του με την Κίνα και τη Ρωσία με την ελπίδα να παρακάμψει την εσωτερική του κρίση. Αυτό που οι κυβερνήτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας αδυνατούν να δουν είναι η καθολική φύση της συστημικής κρίσης του νεοφιλελευθερισμού, που έχει ως αναπόσπαστο μέρος της την Κίνα, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαιώνισης του πολέμου στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, λόγω αυτής της ανίερης συμμαχίας και της εδραίωσης της εξουσίας, το Ιράν βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα μιας νέας επανάστασης.


Η τρέχουσα ιρανική εξέγερση έχει εισέλθει στον δεύτερο μήνα της, με τις γυναίκες και τη νεολαία μπροστά και στο επίκεντρο να ηγούνται του κινήματος. Αυτό που διακρίνει αυτή την εξέγερση από πολλές άλλες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών δεν είναι μόνο η ηγεσία της, αλλά και η ριζοσπαστική της φύση. Ενώ οι προηγούμενες διαμαρτυρίες ήταν τοπικές και αφορούσαν πολλαπλά πολιτιστικά, εθνοτικά και οικονομικά παράπονα από διαφορετικές ομάδες, αυτή είναι σημαντική για τον ενοποιητικό της χαρακτήρα και τον στόχο της διάλυσης του καθεστώτος. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν την εκκολαπτόμενη δυναμική προς μια πλήρους κλίμακας κοινωνική επανάσταση και αναδιοργάνωση της κοινωνίας σε διαφορετική κλίμακα και τάξη που μπορεί να προσφέρει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και να εμπνεύσει τον Παγκόσμιο Νότο και πέρα από αυτόν. Το Ιράν βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη ιστορική συγκυρία εμποτισμένη με την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την κατακλυσμιαία νεοφιλελεύθερη κρίση και την αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου γεωπολιτικού χάρτη. Μπορεί η διεθνής Αριστερά να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αποτινάξει το παλιό και κουρασμένο κέλυφος της και να φανταστεί μια νέα αφήγηση που να μπορεί να εμπνεύσει τη νεολαία του Ιράν, η οποία αποτελεί την κινητήρια δύναμη του κινήματος; Μπορεί το «άλλο τώρα» να είναι κοντά για το Ιράν;


Ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στην ανατομία αυτής της ιστορικής ευκαιρίας. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο αντιδραστικός και αναχρονιστικός χαρακτήρας της Ισλαμικής Δημοκρατίας της έχει δώσει ημι-αυτονομία από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που έχει διεισδύσει, και έχει υποτάξει, σχεδόν κάθε έθνος και επιχείρηση σε όλο τον κόσμο στη μαγεία των αφεντικών της Wall Street. Όπως έχω ήδη εξηγήσει, αυτό δεν σημαίνει ότι το Ιράν είναι απρόσβλητο από τη συσσώρευση κεφαλαίου νεοφιλελεύθερου τύπου, σύμφωνα με το παγκόσμιο παράδειγμα, που επιδεινώνει τις ταξικές συγκρούσεις και την περιβαλλοντική καταστροφή. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει συντρίψει κάθε αντιπολίτευση και έχει υπονομεύσει όλες τις πολιτικές και εργατικές οργανώσεις μέσω των ενσωματωμένων φασιστικών οργανώσεών της που χρησιμοποιούν παραστρατιωτικές συμμορίες λούμπεν και επαναστατικές φρουρές. Ας μην ξεχνάμε ότι η επιτυχία των ισλαμιστών στην αεροπειρατεία της επανάστασης του 1979 οφειλόταν κυρίως στην ικανότητά τους σε μια φασιστικού τύπου μαζική κινητοποίηση με θρησκευτικό ζήλο να εξουδετερώνουν την κάθοδο με βιαιότητα υποκινώντας το φόβο. Ακόμα και όταν το καθεστώς έχασε τις μάζες, θεσμοθέτησε τις τρομοκρατικές συμμορίες του σε έναν λαβύρινθο δυσδιάκριτης δύναμης χρησιμοποιώντας πολλαπλά κέντρα διοίκησης.


Η έλλειψη βιώσιμης αντιπολίτευσης, πολιτικών κομμάτων και πολιτικής ή οργανωμένης εργασίας μπορεί να καταστήσει την πορεία της επανάστασης δαπανηρή και επίπονη. Παρόλα αυτά, ανοίγει την ευκαιρία για μια νέα αφήγηση και τη δυνατότητα μιας νέας οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών. Δεδομένων των εμπειριών μας από το Occupy Wall Street, την Αραβική Άνοιξη και τα τρέχοντα κινήματα στη Λατινική Αμερική και αλλού, η Αριστερά θα πρέπει όχι μόνο να αναγνωρίσει τη φύση και την πραγματικότητα αυτών των σύγχρονων κινημάτων, αλλά και να τα δει σύμφωνα με το μεταβαλλόμενο παράδειγμα και την αναγκαιότητα του οραματισμού της μελλοντικής κοινωνίας στο σύνολό της. Εάν επιτύχουν, αυτά τα μάλλον αδιανόητα κινήματα υπό την ηγεσία της νεολαίας μπορούν τελικά να κορυφωθούν σε μια πλήρους κλίμακας κοινωνική επανάσταση, μετατρέποντας το Ιράν σε ένα πραγματικό εργαστήριο για το όνειρο του μέλλοντος.


Το επαναστατικό κίνημα στο Ιράν στερείται κάθετης ολοκλήρωσης και κλασικής ηγεσίας. Ωστόσο, ένα μήνα μετά τη δημιουργία του, επέδειξε υψηλό βαθμό οργάνωσης και την παρουσία πολλαπλών ηγετικών κέντρων. Οι επαναστάτες στο Ιράν έχουν μάθει μέσα από την εμπειρία ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να καταπολεμήσουν τη φασιστική λειτουργία του καθεστώτος είναι μέσω ενός πολέμου φθοράς. Ομάδες νεολαίας σε πολλαπλές τοποθεσίες στις πόλεις και σε ολόκληρη τη χώρα συγκεντρώνονται συχνά τη νύχτα, παίρνουν τον έλεγχο των δρόμων και, σε πολλές περιπτώσεις, εμπλέκουν την αστυνομία σε μάχη. Σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας έχουν γίνει θέατρο καθημερινών διαδηλώσεων που εξαπλώνονται γρήγορα στα λύκεια. Το καθεστώς, απογοητευμένο και ανίκανο να καταστείλει αυτή την ασύμμετρη μάχη, γίνεται όλο και πιο βίαιο, χτυπώντας, απαγάγοντας και ανοίγοντας πυρ εναντίον παιδιών. Παρά την καταστολή των εφημερίδων και των bloggers από το καθεστώς και το κλείσιμο του διαδικτύου, οι ειδήσεις, οι εικόνες και τα βίντεο διαδίδονται ευρέως και γρήγορα, ενώνοντας τους ανθρώπους στην οργή τους κατά του καθεστώτος και συντρίβοντας τη θρησκευτική του βάση. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη νεολαία, οι εργαζόμενοι σε πολλές βιομηχανίες απεργούν, αν και με την έλλειψη συνδικάτων και απεργιακών κεφαλαίων, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, εκτός αν παρακαμφθεί μέσω της διεθνούς αλληλεγγύης.


Η δολοφονία της 17χρονης Mahsa Amini πυροδότησε την τρέχουσα αναταραχή. Εκτός από την αφύπνιση της νεολαίας, παρείχε ένα σημαντικό σύμβολο που βοήθησε να εμπεδωθεί η αίσθηση της ενότητας σε όλο το Ιράν. Η Amini ήταν μια νεαρή γυναίκα αλλά και μια σουνίτισσα Κούρδισσα. Εκτός από την καταπίεση των γυναικών, το καθεστώς καταπίεζε βάναυσα τους Κούρδους, τους σουνίτες και όλες τις εθνικές μειονότητες στο Ιράν. Η μηχανή προπαγάνδας της κυβέρνησης, σπέρνοντας τον φόβο της διάλυσης της χώρας, είχε καταφέρει να κατασκευάσει σιωπηλή συναίνεση μεταξύ της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Η συμπάθεια για τη βάναυση δολοφονία της νεαρής γυναίκας κατά την επίσκεψή της στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, μετρίασε αμέσως τον εθνοτικό διαχωρισμό. Το κουρδικό σύνθημα «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» υιοθετήθηκε αμέσως ως εθνικός ύμνος της επανάστασης.


Ακόμη πιο εκπληκτικό ήταν το πώς η δολοφονία της Mahsa Amini και το σύνθημα «Γυναίκα. Ζωή. Ελευθερία.» χτύπησαν μια ευαίσθητη «χορδή» διεθνώς. Το #Mahsa Amini και το συνοδευτικό σύνθημα έσπασαν όλα τα ρεκόρ του Twitter, ξεπερνώντας τα 200 εκατομμύρια retweets σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Διασημότητες, πολιτικοί, πρωταθλητές του αθλητισμού, κρατικοί υπουργοί και άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα έδειξαν την υποστήριξή τους διεθνώς. Οι ειδήσεις για τις δολοφονίες και τη βαρβαρότητα που προέρχονται από την Ισλαμική Δημοκρατία είναι άφθονες σε μουδιασμένο βαθμό εδώ και πολλά χρόνια — χωρίς οι προοδευτικοί να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Δύση; Τι ήταν αυτό που είχε απήχηση σε αυτή τη συγκεκριμένη δολοφονία;


Με την άνοδο των δεξιών νεοφασιστικών κινημάτων στην Αμερική και την Ευρώπη, την οργανωμένη επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, την αύξηση της επιτήρησης και τον περιορισμό των ελευθεριών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το δράμα της νεολαίας στο Ιράν βρίσκει βαθιά απήχηση σε έναν στρυμωγμένο πληθυσμό σε όλο τον κόσμο. Το «Γυναίκα. Ζωή. Ελευθερία.» μπορεί να θεωρηθεί ως ένα καθολικό σύνθημα που ενώνει όλα τα αιτήματα της εργατικής τάξης χωρίς να υποχωρεί σε παλιά κλισέ που δεν μπορούν ούτε να συλλάβουν την πραγματικότητα του σημερινού αγώνα ούτε να διεγείρουν τη φαντασία για να απομακρυνθούμε από την πιο διχαστική παγίδα της πολιτικής της ταυτότητας. Ό,τι έχει απομείνει σήμερα από την αντικομφορμιστική αριστερά είτε έχει κολλήσει στο παρελθόν είτε υποχωρεί σε κλειστούς ακαδημαϊκούς κύκλους ως πολεμιστές που υπερασπίζονται την ταυτότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς ταξική πάλη.


Σήμερα, οι νέοι στο Ιράν και στον παγκόσμιο Νότο έχουν πολύ περισσότερα κοινά με τους ομολόγους τους στην Ευρώπη, την Αμερική, την Κίνα και τη Ρωσία από οποιαδήποτε γενιά πριν από αυτούς, για τον προφανή λόγο της συνδεσιμότητας με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μοιράζονται τον φόβο της περιβαλλοντικής καταστροφής που τους περιμένει, όχι ως πολίτες των αντίστοιχων χωρών τους, αλλά ως ανθρώπινη φυλή. Μοιράζονται την περιφρόνησή τους για τη γεροντοκρατία που κυβερνά τον πλανήτη και έχει οικειοποιηθεί τους πόρους και τον πλούτο. Εκτιμούν τη δημιουργικότητα και την εμπειρία έναντι της κατανάλωσης. Με μικρούς τρόπους, έχουν δημιουργήσει μια οικονομία κοινής αξίας. Ίσως, κακοπροαίρετα και αφελώς, η προσαρμογή τους στο bitcoin και τα κρυπτονομίσματα δείχνει τη διεθνή αλληλεγγύη τους, την απογοήτευσή τους από τη νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων και τη γνώση και την αντίθεσή τους στη δύναμη της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ιράν έχουν συγκεντρωθεί και βρίσκονται σε απεργία υπό το έμβλημα «Γυναίκα. Ζωή. Ελευθερία», επιβεβαιώνοντας την ηγεσία της νεολαίας. Αυτή η νεολαία είναι η μελλοντική εργατική τάξη και έχει ήδη συνειδητοποιήσει και διαμορφώνει διεθνή αλληλεγγύη. Σωστά γνωρίζουν ότι οι ολιγάρχες όλων των εθνών εξαργυρώνουν από κοινού και είναι πλήρως ενωμένοι στο να μετατρέψουν τον κόσμο σε ένα παγκόσμιο αστυνομικό κράτος για να κρατήσουν υπό έλεγχο τις αυξανόμενες μάζες του πρεκαριάτου που είναι κλειδωμένες στα σύνορά τους και υποταγμένες.


Το σημερινό επαναστατικό κίνημα στο Ιράν είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για την Αριστερά. Καλεί για διεθνή αλληλεγγύη και ευκαιρία για «Ένα άλλο τώρα», καθώς το Ιράν προετοιμάζεται για την πιθανότητα μιας ακόμη κοινωνικής επανάστασης. Οι ολιγάρχες, σε αρμονία με τους κρατικούς εκπροσώπους τους στη Δύση, περιμένουν εδώ και σαράντα χρόνια και στήνονται στην ουρά για να επωφεληθούν από την τεράστια αγορά του Ιράν, ενώ η Αριστερά παρακολουθεί από το περιθώριο.


Θα προδώσει η αριστερά για άλλη μια φορά την επαναστατική προσδοκία του ιρανικού λαού;

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ