Συμβουλευτικό σώμα

Guy Standing

Μια «καλή κοινωνία» για τον 21ο αιώνα — η συνεισφορά του Guy στο mέta:

Ζούμε σε μια εποχή καπιταλισμού των εισοδηματιών ο οποίος έχει διαμορφωθεί από τον νεοφιλελευθερισμό. Και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια υπαρξιακή κρίση στον Παγκόσμιο Μετασχηματισμό, η οποία μπορεί είτε να καταλήξει σε νεοφασιστικό αυταρχισμό, με πανοπτικό (panopticon) και μπαν-οπτικό (banopticοn) κράτος, είτε σε μια νέα πορεία προς τα εμπρός βασισμένη στην αναβίωση των διαφωτιστικών αξιών της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αλληλεγγύης. Για να αποφύγουμε το πρώτο και να πετύχουμε το δεύτερο, πρέπει να πλάσουμε ένα νέο όραμα για μια «καλή κοινωνία» — μια αγαθοτοπία, όχι μια ουτοπία (μια καλή κοινωνία για ατελείς ανθρώπους, όπως το έθετε ο James Meade).

Το πρώτο καθήκον πρέπει να είναι η διάλυση του καπιταλισμού των εισοδηματιών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικολογική επιβίωση. Ο αγώνας για να γίνει αυτό πρέπει να περιλαμβάνει έναν ταξικό αγώνα που σέβεται τις επιδιώξεις και τις οικολογικά θεμελιωμένες αξίες της αναδυόμενης μαζικής τάξης, του πρεκαριάτου. Κάθε πορεία προς τα εμπρός καθοδηγείται από τα συμφέροντα της νέας μαζικής τάξης, όχι της μαζικής τάξης του χθες. Και κάθε μεταμόρφωση είναι οπλισμένη με ένα νέο λεξιλόγιο, μια νέα αφήγηση και μια νέα μαεστρία. Μέχρι στιγμής, η Αριστερά σε όλο τον πλανήτη δεν έχει ανταποκριθεί επιτυχώς στην πρόκληση — και οι περισσότεροι δεν έχουν καν προσπαθήσει.

Μέχρι ο εχθρός μας να ταυτοποιηθεί σωστά, είναι αδύνατο να τον νικήσουμε. Ο καπιταλισμός των εισοδηματιών είναι η μάστιγα της κοινωνίας, η λεηλασία των κοινών και η αιτία δημιουργίας ενός πρεκαριάτου που κυλιέται σε χρόνια αβεβαιότητα, με πολλούς να έχουν απομειωθεί σε εξαθλιωμένους ικέτες. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για να επιτύχουμε την αναβίωση των κοινών —και στις πέντε εκδοχές τους— και, μεταξύ άλλων, ένα βασικό εισόδημα ή κοινό μέρισμα ως θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα, δημιουργούμενο από ένα Ταμείο Κοινών Κεφαλαίων.

Πολιτικά, μόνο με την κινητοποίηση της ενέργειας και της οργής του πρεκαριάτου θα έχουμε μια ρεαλιστική πιθανότητα να ανατρέψουμε την πλουτοκρατική απάτη που παρουσιάζεται σήμερα δήθεν σαν δημοκρατία. Για να πετύχει μια εξέγερση, πρέπει να υπάρχει μια σαφής ιδέα για το τι κοινωνία θέλουμε. Γι’ αυτό, πρέπει να βάλουμε γρήγορα ένα μέτα/méta στον μετα-καπιταλισμό. Χρειαζόμαστε κάτι το θετικό για να αντικαταστήσουμε κάτι το αρνητικό. Και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε ένα όραμα που να αξιοποιεί τα όνειρα και την εκρηκτική ενέργεια που υπάρχει στο παγκόσμιο πρεκαριάτο. Είναι εφικτό.

Ο Guy Standing είναι καθηγητής και ερευνητικός εταίρος του SOAS, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Sydney. Είναι οικονομολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, Εταίρος της British Academy of Social Sciences και της Royal Society of Arts, συνιδρυτής και επίτιμος συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου για το Βασικό Εισόδημα/Basic Income Earth Network (BIEN), και μέλος του Progressive Economy Forum. Το 2016-19 ήταν σύμβουλος του υποψήφιου υπουργού Οικονομικών της αντιπολίτευσης John McDonnell.

Υπηρέτησε ως καθηγητής στο SOAS, και στα Πανεπιστήμια του Bath και του Monash, καθώς και ως διευθυτής του Προγράμματος Κοινωνικο-οικονομικής Ασφάλειας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Συμβούλευσε σειρά διεθνών φορέων, υπήρξε διευθυντής ερευνών της Επιτροπής Πολιτικών Αγοράς και Εργασίας του Προέδρου Nelson Mandela, και εφάρμοσε τις προτάσεις του για βασικό εισόδημα σε σειρά πιλοτικών προγραμμάτων. Στα βιβλία του συγκαταλέγεται «Το Πρεκαριάτο», (The Precariat: The New Dangerous Class, μεταφρασμένο σε 23 γλώσσες), το The Corruption of Capitalism (τρίτη έκδοση, 2021), το «Βασικό Εισόδημα – και πώς να το επιτύχουμε» (Basic Income: And how we can make it happen), και το Plunder of the Commons (2019). Το 2020 συνεργάστηκε με τους Massive Attack σε ένα βίντεο βασισμένο στο βιβλίο του Battling Eight Giants: Basic Income Now (2020).  

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ