Πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη θεματική του mέta και εμπλέκουν το κοινό είτε με καθιερωμένες μορφές δημόσιας συζήτησης είτε με καλλιτεχνικές δράσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Δραστηριότητες

mέta-cinema, «The Cars We Drove Into Capitalism», Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στις 20:00, σινεμά Μικρόκοσμος.

13/02/2023 // 20:00 22:00 EET

Το mέta, Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού με σταθερή την επιδίωξή του για διασταύρωση της γλώσσας της τέχνης και του πολιτικού επιχειρήματος, συνεχίζοντας τη σειρά προβολών ανά τακτά διαστήματα στον πολυχώρο Μικρόκοσμος, φέρνοντας (κυριολεκτικά) στο κέντρο της ματιάς μας ένα είδος κατεξοχήν συνδεδεμένο με αυτή την επιδίωξη: τον κινηματογράφο.

Ελέυθερη είσοδος | Με Ελληνικούς υπότιτλους

Με την ευγενή συνδρομή Ελλήνων και ξένων δημιουργών, που όχι σπάνια αντιμετωπίζουν συνθήκες αποσιώπησης, το mέta προτείνει στο ευρύτερο κοινό σημαντικές πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές, οι οποίες οπτικοποιούν, αλλά και προβληματοποιούν κριτικά, διαφορετικές πτυχές της πολύπλευρης κρίσης που μας περιβάλλει, καθώς και να υποδεικνύουν χειραφετησιακές εναλλακτικές. Γιατί συχνά η οπτική γλώσσα αποδεικνύεται περισσότερο πυκνή από πολλές σελίδες γραπτών στην αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας – και κάποτε ολότελα καθηλωτική.

Tο mέta παρουσιάζει για μια και μοναδική ειδική προβολή στην Ελλάδα την ταινία των Boris Missirkov και Georgi Bogdanov «The Cars We Drove Into Capitalism».

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σχεδόν κάθε οικογένεια στο Ανατολικό Μπλοκ εκτιμούσε ιδιαίτερα την απόκτηση αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσεως που περίμενε τόσο καιρό, και το συντηρούσε άψογα. Αυτή η ταινία εξετάζει τη συναρπαστική ιστορία των σοσιαλιστικών αυτοκινήτων με βάση επιλεγμένες μαρτυρίες που απεικονίζουν τα γεγονότα και τις δυσκολίες της εποχής με μια δόση χιούμορ. Το αυτοκίνητο θεωρείτο επίσης μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό ταξικό εχθρό. Για τις περισσότερες κομμουνιστικές χώρες, το αυτοκίνητο αποτελούσε όργανο προπαγάνδας, το οποίο χρησιμοποιούνταν για να συμβολίζει την τεχνολογική πρόοδο και την ισότητα, αν όχι την ανωτερότητα του συστήματός τους. Ακόμη και δυτικές οικογένειες ήταν γνωστό ότι οδηγούσαν ένα Lada, Wartburg, Moskvitch, Trabant, Skoda ή Zaz.

Συναντάμε μια νεαρή γυναίκα που εμπνεύστηκε από τα μοντέλα pin-up, ένα ζευγάρι που οδήγησε το αυτοκίνητό του προς την ελευθερία στη Δυτική Γερμανία, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αγαπημένο του μεταφορικό μέσο στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του, έναν πρώην πρωταθλητή αγώνων και φανατικό αυτοκινητιστή που μετέτρεψε το παλιό του καρότσι σε πολυτελές όχημα, και πολλούς άλλους. Ένα κινηματογραφικό ταξίδι που εστιάζει την προσοχή στους ήρωές του – άνθρωπο και μηχανή.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές της ταινίας.


Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους / Κοινωνικό
Ταινία των Boris Missirkov και Georgi Bogdanov
Μήκος 93’/52′ HD
Συμπαραγωγή AGITPROP, Saxonia Entertainment, Danish Documentary Production, Hulahop και Endorfilm με MDR/ARTE, σε συνεργασία με DR και YLE, με την υποστήριξη των Creative Europe MEDIA, Danish Film Institute, Croatian Audiovisual Centre, Czech Film Fund, Bulgarian National Film Center
Πρωτότυπος τίτλος The Cars We Drove Into Capitalism
Έτος 2021

Cinema Mikrokosmos
Διεύθυνση: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 106, Αθήνα 117 41

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ