Πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη θεματική του mέta και εμπλέκουν το κοινό είτε με καθιερωμένες μορφές δημόσιας συζήτησης είτε με καλλιτεχνικές δράσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Δραστηριότητες

Έκθεση φωτογραφίας “Μέσα στην Εικόνα” | εγκαίνια Πέμπτη 6 Απριλίου, ώρα 19:00 στο 1927 art space

06/04/2023 // 19:00 22:00 EEST

Το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, η Σχολή Φωτογραφίας Focus και η μη κυβερνητική οργάνωση The HOME Project που δημιουργήθηκε για να παρέχει στέγη και ένα ολιστικό πλαίσιο υπηρεσιών παιδικής προστασίας σε ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα μόνα τους, έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην έκθεση φωτογραφίας “Μέσα στην Εικόνα”, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 6 Απριλίου, (ώρα 19:00) στο 1927 art space (Κυψέλης 35, Αθήνα 113 61) και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 του μηνός.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα που προέκυψαν από το εργαστήριο φωτογραφίας με μαθητές ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στο πλαίσιο της σύμπραξης των τριών συνδιοργανωτών, υπό τον τίτλο “3Χ3”.

Με βάση το τρίπτυχο “τέχνη-κατάρτιση-ένταξη”, το mέta, η Focus και η The HOME Project συνεργάστηκαν και έφεραν σε αλληλεπίδραση καθηγητές, φοιτητές φωτογραφίας και ασυνόδευτα παιδιά στο πλαίσιο μιας διαδικασίας αμοιβαίου εμπλουτισμού σε επαγγελματικές ή προεπαγγελματικές δεξιότητες, αλλά και εκλέπτυνσης της ενσυναίσθησης και της διαπολιτισμικής ματιάς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην κατάλληλη προετοιμασία, εκπαίδευση και υποστήριξη από τη Μονάδα Παιδικής Προστασίας της The ΗΟΜΕ Project στους συμμετέχοντες φοιτητές και καθηγητές φωτογραφίας πριν αλλά και κατά την διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος.

Για το mέta, η εμπλοκή του στην σύμπραξη αυτή αποτελεί όχι μόνο μια χειρονομία ηθικής και υλικής υποστήριξης του πολύτιμου έργου της The ΗΟΜΕ Project, αλλά και μία πράξη ενδυνάμωσης των παιδιών στην προσπάθεια κοινωνικής τους ενσωμάτωσης.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Παύλος Φυσάκης:

«Αυτό είναι ένα εργαστήριο που σχολιάζει το ίδιο το μέσο της φωτογραφίας. Οι δημιουργοί συνιστούν μέρος της φωτογραφίας, είναι και μέσα αλλά και έξω από την ίδια τη φωτογραφική πράξη.

Οι συναντήσεις της ομάδας έγιναν στο σπίτι των παιδιών στην Κυψέλη και η εμπιστοσύνη της φωτογραφικής ομάδας χτίστηκε με πολύ κόπο καθώς οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που συμμετείχαν μιλούσαν πολλές διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, αραβικά και φαρσί).

Κυρίαρχος στόχος του εργαστηρίου είναι η επικοινωνία και μεταφορά των μηνυμάτων των παιδιών μέσω της φωτογραφικής διαδικασίας, η σημασία της συνεργασίας μέσω ομαδικών project, και η διερεύνηση του κρίσιμου θέματος της προσωπικής ταυτότητας.”

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ έλαβε χώρα από τον Δεκέμβριο του 2022 έως και τον Μάρτιο του 2023

Συντονιστής: Παύλος Φυσάκης | Βοηθός Συντονιστή: Αριάνα Νταρβίς- Ταμπάρ

Εγκαίνια

Πέμπτη 6 Απριλίου 19:00

Ωράριο έκθεσης

  • Πέμπτη 6 Απριλίου, 19:00 Εγκαίνια
  • Παρασκευή 7 Απριλίου, 18:00 – 22:00
  • Σάββατο 8 Απριλίου, 12:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
  • Κυριακή 9 Απριλίου, 12:00 – 16:00
  • Δευτέρα 10 Απριλίου, 18:00 – 22:00

Διεύθυνση:

1927 art space (Κυψέλης 35, Αθήνα 113 61) 1ος όροφος

Πληροφορίες για τους συνδιοργανωτές

mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (https://metacpc.org/)

Το mέta αποτελεί διεθνή ερευνητικό και πολιτιστικό οργανισμό, συνδεόμενο με το κοινοβουλευτικό κόμμα ΜέΡΑ25, το ευρωπαϊκό κίνημα DίEM25 και την Προοδευτική Διεθνή. Ιδρύθηκε υπό μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας το 2020. Σκοπός του είναι η χαρτογράφηση ευτοπικών εναλλακτικών στην μετακαπιταλιστική συνθήκη στην οποία έχουμε εισέλθει, μέσω ακαδημαϊκών και καλλιτεχνικών δράσεων σχετικών με τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, οικολογικές, πολιτιστικές και πολιτισμικές προκλήσεις της εποχής.

Focus, Σχολή Φωτογραφίας & Βίντεο (https://www.focus.edu.gr/)

Η Σχολή Φωτογραφίας Focus ιδρύθηκε το 1985. Όραμα των ιδρυτών ήταν η δημιουργία ενός εξειδικευμένου και φιλικού περιβάλλοντος, με αποκλειστικό αντικείμενο τη φωτογραφική εκπαίδευση, που θα παρέχει όλα τα απαραίτητα εφόδια διαμόρφωσης της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής ταυτότητας του υποψήφιου φωτογράφου.

Σε ένα σύγχρονο χώρο στην περιοχή του Ζωγράφου, με πλήρως εξοπλισμένα στούντιο και αίθουσες διδασκαλίας, η Focus προσφέρει πλέον στον σπουδαστή την ευκαιρία να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του στους τομείς της φωτογραφίας αλλά και του βίντεο, δίνοντας εξίσου μεγάλη έμφαση στην εκμάθηση των νέων τεχνολογιών.

Η Focus διευρύνει συνεχώς τους ορίζοντες της και από το 2010 έχει ξεκινήσει μια σειρά συνεργασιών σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα όπως το ΕΜΣΤ, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

The ΗΟΜΕ Project (www.homeproject.org)

Η The HOME Project είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε για να παρέχει υποστήριξη, προστασία, εκπαίδευση και υπηρεσίες κοινωνικής ενσωμάτωσης σε παιδιά πρόσφυγες, που φτάνουν στην Ελλάδα μόνα τους. Σε 6 χρόνια έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν 13 ξενώνες δυναμικότητας 240 παιδιών, όπου παρέχουν ένα ολιστικό πλαίσιο υπηρεσιών παιδικής προστασίας μέσω εξατομικευμένου ψυχοπαιδαγωγικού πλάνου για κάθε παιδί, που περιλαμβάνει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εκπαίδευσης, παιδαγωγική και κοινωνική υποστήριξη, στοχεύοντας στην κοινωνική ενσωμάτωση. Μέχρι σήμερα έχουνε υποστηρίξει περισσότερα από 1,000 παιδιά και έχουνε προσφέρει 170 θέσεις εργασίας.

1927 art space (www.1927online.art.blog)

Ο ανεξάρτητος χώρος τέχνης 1927 ιδρύθηκε από τους Ακτίνα Σταθάκη και Jerome Simeon. Λειτουργεί στην Κυψέλη από το 2019 με σκοπό την προώθηση της καλλιτεχνικής έρευνας και των διεθνών ανταλλαγών μεταξύ ανεξάρτητων καλλιτεχνών, ενώ στον προγραμματισμό του επιδιώκει να συνδιαλέγεται με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και να δίνει χώρο σε ιστορίες που βρίσκονται συχνά στο περιθώριο των κυρίαρχων αφηγημάτων.

mέta

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ