Πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη θεματική του mέta και εμπλέκουν το κοινό είτε με καθιερωμένες μορφές δημόσιας συζήτησης είτε με καλλιτεχνικές δράσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Δραστηριότητες

Ιθάκη – Η μάχη για την απελευθέρωση του Julian Assange

09/03/2023 // 19:00 22:00 EET

Προβολή στο “Τριανόν” την Πέμπτη 9 Μαρτίου (ώρα 19.00) παρουσία της Stella Morris-Assange

ελεύθερη είσοδος

Ο σημαντικότερος πολιτικός κρατούμενος του καιρού μας παραμένει για τέταρτο χρόνο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Belmarsh στη Βρετανία, αναμένοντας την έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου απειλείται με ποινή κάθειρξης 175 ετών. Το “αδίκημα” για το οποίο ο Julian Assange υφίσταται αυτό τον αργό θάνατο ήταν η θαρραλέα συνεισφορά του στην αποκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου και της κυβερνητικής διαφθοράς των ισχυρών της γης. Η υπεράσπιση του ιδρυτή των Wikileaks αποτελεί αυτή τη στιγμή την κορυφαία μάχη για την ελευθερία της ενημέρωσης διεθνώς.

Το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού δεν θέλει να απουσιάσει από αυτή τη μάχη. Άλλωστε, της προσδίδει άμεση πολιτική επικαιρότητα και η πολλαπλά καταγεγραμμένη καταρράκωση της ελευθερίας και της αξιοπιστίας της ενημέρωσης και στη δική μας χώρα, καθώς και αντιδημοκρατικές εκτροπές σαν την υπόθεση των υποκλοπών.

Είναι, για αυτό τον λόγο, που στο πλαίσιο του mέta-cinema θα προβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στον κινηματογράφο “Τριανόν” (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα 104 34), με ελεύθερη είσοδο η ταινία Ithaka – A Fight to Free Julian Assange (2021) του Ben Lawrence.

Και είναι για εμάς μεγάλη χαρά και τιμή που με την ευκαιρία αυτή θα υποδεχθούμε την σύζυγο του ιδρυτή των Wikileaks και πρωτεργάτρια του αγώνα για την απελευθέρωσή του, Stella Morris-Assange, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την προβολή της ταινίας, από κοινού με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτή του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς, Γιάνη Βαρουφάκη.

Επιπλέον στον χώρο του κινηματογράφου θα υπάρξει εικαστική παρέμβαση του Μίλτου Μανέτα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εκπονεί σειρά πορτρέτων του Julian Assange, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην εκστρατεία για την απελευθέρωσή του.

Στο ντοκιμαντέρ “Ithaka”, το οποίο γυρίστηκε στη διάρκεια δύο ετών και ενσωματώνει αρχειακό και άγνωστο μέχρι τώρα υλικό, ο Ben Lawrence (δημιουργός μεταξύ άλλων των GhosthunterHearts and Bones) θέτει στο επίκεντρο την “Οδύσσεια” του συνταξιούχου οικοδόμου και πατέρα του Assange, John Shipton καθώς αυτός επιχειρεί να σώσει τον γιο του, διατρέχοντας την Ευρώπη μαζί με την Stella Morris-Assange για την ενεργοποίηση δικτύων αλληλεγγύης, την άσκηση πίεσης σε πολιτικές ηγεσίες και την επικοινωνιακή ανάδειξη της υπόθεσης.

Ήδη το “Ithaka” έχει προβληθεί ή και βραβευθεί στο Sydney Film Festival της Αυστραλίας το 2021, στο Sheffield Doc Fest της Βρετανίας το 2022, στο Doc Edge της Νέας Ζηλανδίας το 2022, στο Human Rights Film Festival Berlin της Γερμανίας το 2022 και στο DOC NYC των ΗΠΑ το 2022, ενώ την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Η ταινία έχει διάρκεια 110′ και θα προβληθεί υποτιτλισμένη στα ελληνικά.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ