Πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη θεματική του mέta και εμπλέκουν το κοινό είτε με καθιερωμένες μορφές δημόσιας συζήτησης είτε με καλλιτεχνικές δράσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Δραστηριότητες

20 χρόνια ευρώ: Αποτίμηση στη σκιά ενός Ευρωπαϊκού πολέμου

16/04/2022 // 14:00 20:00 EEST

Αμφιθέατρο Μ. Έβερτ, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Είσοδος δωρεάν.

Κρατήσεις στο:bit.ly/20xroniae ή στο τηλέφωνο 210.8847571 (10:00 με 16:00 Δευτέρα με Παρασκευή).

Η εισαγωγή του ευρώ (η κυκλοφορία του οποίου στη χώρα μας συμπλήρωσε ακριβώς είκοσι χρόνια) παρουσιάστηκε ως υπόσχεση σύγκλισης και ευημερίας – και ως επέκταση της ακόμα πιο μεγάλης υπόσχεσης για Ειρήνη στη Γηραιά Ήπειρο. Όμως, όπως γνωρίζουμε καλά, το ευρώ διαίρεσε αντί να ενώσει και μάλιστα ενεργοποίησε φυγόκεντρες δυνάμεις που μάλλον απέτρεψαν την ενοποίηση που θα απαιτούσε και μια κοινή αμυντική/εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Σήμερα, με τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες πολεμική αναμέτρηση επί ευρωπαϊκού εδάφους σε εξέλιξη, η κριτική αποτίμηση της εικοσαετούς ιστορίας του ευρώ καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Στην ημερίδα που διοργανώνει το mέta (το Κέντρο Μετά Καπιταλιστικού Πολιτισμού) στις 16 Απριλίου στην “Τεχνόπολη” του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι εξετάζεται η πορεία προς την καθιέρωση του ευρώ, η λειτουργία του κατά τα πρώτα 20 χρόνια, οι ιδεολογικές, πολιτιστικές και γεωπολιτικές διαστάσεις του κοινού νομίσματος, ενώ ιχνηλατούνται και εναλλακτικές στην εποχή του ψηφιακού χρήματος.

Ομιλητές:

Ο Mark Blyth είναι καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Brown και συγγραφέας των βιβλίων «Λιτότητα: Ιστορία μιας Επικίνδυνης Ιδέας» (Οξφόρδη 2013) και «Το Μέλλον του Ευρώ» (Οξφόρδη 2015).

Ο Νίκος Θεοχαράκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει μεταξύ άλλων το «Σύγχρονη Πολιτική Οικονομία: Κατανοώντας τον κόσμο μετά το 2008» μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Τζόζεφ Χαλέβι.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γραμματέας του ΜέΡΑ 25, συνιδρυτής του κινήματος DiEM25 και βουλευτής Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

14.00-14.15 – Καλωσόρισμα-Εισαγωγικά

14.15 -15.30 – Νίκος Θεοχαράκης: Η Πολιτική Οικονομία & Ιστορία του Κοινού Νομίσματος που εξασθένησε την Ευρώπη | Q&A με το κοινό

15.40-16.00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

16.00-17.30 – Mark Blyth (Πανεπιστήμιο Brown, ΗΠΑ): Μια συνολική αποτίμηση του ευρώ εν μέσω ενός ευρωπαϊκού πολέμου | Q&A με τον Γιάνη Βαρουφάκη

17.30-19.00 – Γιάνης Βαρουφάκης: Εναλλακτικές στην εποχή του ψηφιακού χρήματος |  Q&A με το κοινό

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ