Νέα

Καλωσορίζουμε τον καθηγητή Mark Blyth στο Συμβουλευτικό Σώμα του mέta!

Καλωσορίζουμε τον καθηγητή Mark Blyth στο Συμβουλευτικό Σώμα του mέta!

Η οπτική του Mark για τον μετακαπιταλισμό – συνεισφορά στο mέta:

Εύχομαι πραγματικά να μην χρειαζόταν να σκεφτώ για τον μετακαπιταλισμό, αλλά πρέπει να το κάνουμε. Είναι δύσκολο να σκεφτείς πέρα από κάτι που είναι τόσο περιεκτικό και καθημερινό. Αλλά ακριβώς επειδή ο καπιταλισμός έχει διαχυθεί σε τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας, εμπορευματοποιώντας τους πάντες και τα πάντα, χρειάζεται να φανταστούμε έναν κόσμο που θα είναι διαφορετικός.

Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς δισεκατομμυριούχους και ολιγάρχες που αποφασίζουν ποιες πολιτικές θα ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις προτού εσείς τις ψηφίσετε.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου αυτοί που εξελέγησαν για να κάνουν κάτι για την κλιματική καταστροφή τολμούν πραγματικά να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της άρνησης του άνθρακα και του θανατηφόρου κέρδους.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η στέγαση είναι κάτι στο οποίο ζείτε και όχι μια άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για να κυριαρχούν σε εσάς οι ήδη πλούσιοι.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου δεν επιτρέπουμε το να μετατρέπονται ολόκληροι τομείς της οικονομίας σε εισοδηματικό καρτέλ και όπου δεν επιτρέπουμε να ξεπουληθούν οι κοινωνικές μας ζωές –και οι υποδομές στις οποίες βασίζονται– στην ολιγαρχική τάξη.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι επενδύσεις αυξάνουν τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των απλών ανθρώπων αντί να εξαφανίζονται στην αίθουσα συνεδριάσεων μέσω εξαγορών μετοχών ή στην χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία.

Πραγματικά, μπορώ να φανταστώ έναν τέτοιο κόσμο. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να το κάνει κανείς. Αλλά φαίνεται να μας περιβάλλει μια πολιτική τάξη που δεν μπορεί να δει αυτό που εμείς μπορούμε να δούμε. Η δουλειά μας είναι να τους κάνουμε να αποσαφηνίσουν το όραμά τους και να απαιτήσουμε τη δράση τους. Και αν συνεχίσουν να αποτυγχάνουν, να τους αντικαταστήσουμε. Αυτό, για μένα, είναι στην πραγματικότητα ο μετακαπιταλισμός. Μια δίκαιη και λειτουργική οικονομία χωρίς άνθρακα, όπου η ψήφος και η φωνή σας μετρούν πραγματικά. Δεν είναι και καμμιά επανάσταση. Περισσότερο μια αποκατάσταση ενός συστήματος που έχει εκτροχιαστεί όσο δεν πάει.

Ο Mark Blyth είναι καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Watson Institute for International and Public Affairs του Brown University, ΗΠΑ. Ο Mark ερευνά την πολιτική δύναμη των οικονομικών ιδεών όπως φαίνεται στα βιβλία του Great Transformations: Economic Ideas and Institutional Change in the Twentieth Century (Cambridge University Press 2002) και Λιτότητα: Η Ιστορία μιας Επικίνδυνης Ιδέας (Austerity: The History of a Dangerous Idea, Oxford University Press 2015). Ερευνά επίσης την πολιτική οικονομία της Ευρώπης και των ΗΠΑ — επί παραδείγματι στο βιβλίο του The Future of the Euro (New York: Oxford University Press 2015), Angrynomics (New York: Columbia University Press 2020) και στο προσεχές βιβλίο του για την πολιτική της οικονομικής ανάπτυξης (με τους Lucio Bacarro και Jonas Pontusson) The New Politics of Growth and Stagnation (Oxford University Press 2022).

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έμαθε να παίζει ντραμς. Ως εκ τούτου έπαθε οστεοαρθρίτιδα στον αντίχειρά του. Αυτό αποδεικνύει ότι καμμία καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ