Νέα

Δύο νέα βιβλία mέta/ΤΟΠΟΣ: «Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης» & «Εκλογές 1981»

Μετά από την έκδοση των μεταφράσεων του Πρεκαριάτου (Guy Standing) και του Χωρίς Αφεντικά (Michael Albert), η συνεργασία των εκδόσεων ΤΟΠΟΣ με το mέta στην εκδοτική σειρά mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού συνεχίζεται, με την έκδοση δύο νέων, πρωτότυπων βιβλίων στα ελληνικά που κυκλοφορούν ήδη στα βιβλιοπωλεία:

Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης: Από την Ουκρανία και την πανδημία στη νέα πλανητική τάξη | Δημήτρης B. Πεπόνης

Συγγραφέας: Δημήτρης Β. Πεπόνης

Επιμέλεια: Σωτήρης Μητραλέξης & Στέφανος Ρέππας

Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ

::. Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού

Σελ.: 368
Σχήμα: 15,2 x 23,8
ISBN: 978-960-499-444-1
Τιμή: 15,00 €

Σε τι κόσμο θα ζήσουμε; Ποια εποχή ανατέλλει μπροστά μας;

Ζούμε το κύκνειο άσμα μιας παγκόσμιας τάξης και την απαρχή ενός νέου μακροϊστορικού κύκλου.

Με αφορμή τον πόλεμο της Ουκρανίας και την κρίση της πανδημίας, το βιβλίο σκιαγραφεί τη διαμόρφωση μιας νέας πλανητικής τάξης και πραγματεύεται την ολοκλήρωση τριών διαφορετικών και εν μέρει επάλληλων ιστορικών κύκλων, της μεταψυχροπολεμικής τάξης (1991-), του μεταπολεμικού κόσμου (1945-) και μιας μεγάλης εποχής της ανθρώπινης ιστορίας (19ος αιώνας-), της Εποχής της Μεγάλης Παρέκκλισης. Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα και με έτος-ορόσημο το 2037, οι τρεις ιστορικοί κύκλοι που καθόρισαν τις τάξεις, τον κόσμο και την εποχή των τελευταίων δύο αιώνων θα έχουν ολοκληρωθεί: η μεγάλη παρέκκλιση θα έχει κλείσει.

Από την ιστορία στην πολιτική γεωγραφία, από την ολοκλήρωση της αμερικανικής ηγεμονικής περιόδου στην επιστροφή της Ασίας, από την τεχνολογία στη δημογραφία και από τη νεωτερικότητα στη μετα-εκκοσμίκευση, το βιβλίο επιχειρεί μια ανατομία των εξελίξεων μακράς κλίμακας, με στόχο να αποτελέσει εργαλείο για την κατανόηση των κοσμοϊστορικών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα στο μεταίχμιο του τέλους μιας εποχής και της απαρχής ενός νέου μακροϊστορικού κύκλου.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στους πάγκους των βιβλιοπωλείων καθώς και, διαδικτυακά, στις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, στις Ακυβέρνητες Πολιτείες, στη βάση δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ, στην ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, στον ΙΑΝΟ, στα Public, στο BOOKIA και σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Εκλογές 1981: Αποτιμώντας ένα κρίσιμο ορόσημο της μεταπολιτευτικής ιστορίας

Βασίλης Ασημακόπουλος, Σίσσυ Βελισσαρίου, Γιάννης Μαυρής, Χρύσανθος Τάσσης

Μαρτυρία: Δημήτρης Λιβιεράτος

Παρέμβαση: Γιάνης Βαρουφάκης

Επιμέλεια: Κώστας Ράπτης & Σωτήρης Μητραλέξης

Στις 18 Οκτωβρίου 2021 συμπληρώθηκαν ακριβώς σαράντα χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Η «Αλλαγή» του 1981 υπήρξε το γεγονός που σημάδεψε όσο λίγα την Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία.

Τα όρια, οι αντιφάσεις, η ενσωμάτωση και ο κατοπινός εκφυλισμός του ΠΑΣΟΚ (διαδρομή που πάντως υπήρξε λιγότερο σύντομη από την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ) και εν τέλει ο πραγματικός του θάνατος στην εποχή των μνημονίων δεν αναιρούν την ανάγκη να αναστοχαστούμε συνολικά τη μεταπολιτευτική περίοδο, να αναλογιστούμε την επικαιρότητα των διεκδικήσεων για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη και βεβαίως να αναμετρηθούμε στις σημερινές, τόσο διαφορετικές συνθήκες, με το ερώτημα της διεκδίκησης του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, που έθετε στις αρχές της μεταπολίτευσης ένα διαρκώς διευρυνόμενο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Σε αυτό το βιβλίο, οι Βασίλης Ασημακόπουλος, Σίσσυ Βελισσαρίου, Γιάννης Μαυρής και Χρύσανθος Τάσσης –μαζί με τη μαρτυρία του Δημήτρη Λιβιεράτου και την παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη– επιχειρούν μια ανατομία του παρελθόντος με το βλέμμα στο σήμερα και το αύριο.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στους πάγκους των βιβλιοπωλείων καθώς και, διαδικτυακά, στις εκδόσεις Τόπος, στις Ακυβέρνητες Πολιτείες, στη βάση δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ, στην ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, στον ΙΑΝΟ, στα Public, στο BOOKIA, κ.ο.κ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ