Αυτοματοποίηση και Τεχνητή Νοημοσύνη στην πιθανή μετάβαση προς μια μετακαπιταλιστική κοινωνία | Βασίλης Λιανός

Tο Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού δημοσιεύει το mέta Working Paper του Βασίλη Λιανού με τίτλο Αυτοματοποίηση και Τεχνητή Νοημοσύνη στην πιθανή μετάβαση προς μια μετακαπιταλιστική κοινωνία. Η μελέτη είναι προσβάσιμη εδώ.

DOI: 10.55405/mwp17gr

Σύνοψη

Σε όλη την διάρκεια της ιστορίας, η τεχνολογία και η εξέλιξη της έχουν επηρεάσει σημαντικά τον κοινωνικό τρόπο παραγωγής και οργάνωσης. Η σημαντικότερη τεχνολογική εξέλιξη έχει λάβει μέρος υπό του καπιταλιστικού συστήματος. Μέχρι σήμερα, η τεχνολογία δεν έχει αποφέρει το τέλος του. Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν πως οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση τις καθιστούν τεχνολογίες τόσο ριζικά διαφορετικές από αυτές του παρελθόντος ώστε να είναι πιθανό να προκαλέσουν την πτώση του καπιταλισμού και να οδηγήσουν σε μία μετακαπιταλιστική εποχή. Εν συνεχεία, ο προαναφερθείς ισχυρισμός θα αναλυθεί μέσω της παρατήρησης ιστορικών στοιχείων και σύγχρονης θεωρίας αλλά και εμπειρικής έρευνας πάνω στο ζήτημα. Η εργασία θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως, ενώ είναι πράγματι πιθανό πως οι καινούριες τεχνολογίες αυτού του είδους μπορεί να είναι ριζικά διαφορετικές και μπορεί να επιφέρουν την πτώση του καπιταλισμού, αυτός ο ισχυρισμός δεν μπορεί να τεκμηριωθεί εξαιτίας του πρώιμου σταδίου ανάπτυξης τους.

Ο Βασίλης Λιανός είναι μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Ολοκλήρωσε πρώτα το μεταπτυχιακό στην « Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία» στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν και το προπτυχιακό ‘Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις’ με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Του αρέσει να μελετάει την προοπτική μιας μετακαπιταλιστικής κοινωνίας με την ελπίδα πως, μια μέρα, αυτή θα επέλθει.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ