Πρέπει η Αριστερά να κυβερνάει; Μαθήματα από την πρόσφατη ελληνική εμπειρία | Σίσσυ Βελισσαρίου

Tο Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού δημοσιεύει το mέta Working Paper της Σίσσυς Βελισσαρίου με τίτλο Πρέπει η Αριστερά να κυβερνάει; Μαθήματα από την πρόσφατη ελληνική εμπειρία. Η μελέτη είναι προσβάσιμη εδώ.

DOI: 10.55405/mwp16gr

Σύνοψη

Η Σίσσυ Βελισσαρίου εξετάζει το ερώτημα: Αριστερά και «Κυβερνησιμότητα» Ποια εμπλοκή με την εξουσία, υπό ποίους όρους και προς όφελος ποίων;, με πλοηγό τόσο την πρόσφατη ελληνική εμπειρία όσο και τη διεθνή συζήτηση και βιβλιογραφία, αρχίζοντας από το ερώτημα: πρέπει η Αριστερά να κυβερνάει;

Η Σίσσυ Βελισσαρίου είναι Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο ΕΚΠΑ. Είναι ενταγμένη από φοιτήτρια στην Αριστερά. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής. Για 13 χρόνια ήταν μέλος της ΚΕ του ΣΥΝ και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικού Προβληματισμού «Νίκος Πουλαντζάς» όπου στις Ετήσιες Διαλέξεις προς τιμήν του Νίκου Πουλαντζά προσφώνησε και παρουσίασε το έργο των φιλοσόφων και διανοουμένων διεθνούς εμβέλειας Judith Butler (2009) και Gayatri Chakravorty Spivak (2012), διοργάνωσε ημερίδα στη μνήμη του Edward Said (2003) και εκδήλωση στο πλαίσιο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ σε συνεργασία με την Πακιστανική Κοινότητα με ομιλητή τον Aamir Mufti, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (2014). Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και της Επιτροπής Κυβερνητικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίον έφυγε μετά το Δημοψήφισμα του 2015. Έχει συγγράψει μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα αλλά και πολλά άρθρα και δοκίμια για την παιδεία, πολιτισμό και πολιτική ενώ έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες. Ήταν υποψήφια στις εκλογές με το ΜέΡΑ25 και για ένα χρόνο μέλος της ΟΕΣΚΕ και της Συντονιστικής Επιτροπής (CC) του DiEM25 ενώ από τον Οκτώβριο είναι μέλος της ΠΓ του ΜεΡΑ25 και Αντιπρόεδρος του mέta. Είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του mέta, του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ