Νέα

Παρουσίαση της νέας σειράς βιβλίων mέta & εκδ. ΤΟΠΟΣ

Την νέα εκδοτική σειρά, την οποία πρόσφατα εγκαινίασαν από κοινού, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού και οι Εκδόσεις Τόπος. Προϊόν της συνεργασίας αυτής αποτελούν δύο βιβλία που ήδη κυκλοφορούν (Χωρίς Αφεντικά του Michael Albert και Το Πρεκαριάτο του Guy Standing), ενώ ο άμεσος εκδοτικός προγραμματισμός της σειράς προβλέπει άλλους πέντε τίτλους, πάντοτε στον χώρο του πολιτικού και κοινωνικού δοκιμίου.

Οι δράσεις που αναπτύσσουμε από το 2020, οπότε ιδρυθήκαμε ως διεθνής ερευνητικός και ταυτόχρονα καλλιτεχνικός οργανισμός, συνδεόμενος με το ΜέΡΑ25, το DiEM25 και την Προοδευτική Διεθνή, δεν θα ήταν πλήρεις χωρίς παρέμβαση και στο εκδοτικό πεδίο”, ανέφερε η πρόεδρος του Δ.Σ. του mέta, εικαστικός Δανάη Στράτου.

Η υποχώρηση της στρατηγικής συζήτησης στην Αριστερά ή ο εγκλωβισμός της θεωρητικής αναζήτησης στο ακαδημαϊκό πεδίο, χωρίς εμπλοκή με τα κοινωνικά υποκείμενα, είναι ένα από τα συμπτώματα της κρίσης μας, με το οποίο οφείλουμε να αναμετρηθούμε επειγόντως” τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Σε αντίθεση με ό,τι μπορείτε να δείτε στην εκδοτική παρουσία άλλων αντίστοιχων οργανισμών συνδεόμενων με κόμματα, δεν μας ενδιαφέρουν πολυτελείς εκδόσεις για τους λίγους, αλλά βιβλία που θα αφήσουν αποτύπωμα στον χώρο των ιδεών, θα προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό και, αν μη τι άλλο, θα καλύψουν υπαρκτά κενά”.

Εξ ου και χαρακτήρισε “περίπου αυτονόητη” την επιλογή της συνεργασίας με τις Εκδόσεις Τόπος, λόγω της φυσιογνωμίας που έχουν κατοχυρώσει στον χώρο του βιβλίου, ενώ εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι τον σχεδιασμό των βιβλίων και εξωφύλλων της σειράς ανέλαβε ο Δημήτρης Αρβανίτης.

Για εμάς είναι σταθερή η προσπάθεια να παρουσιάσουμε στο κοινό διανοητές της σύγχρονης ριζοσπαστικής σκέψης και να ενισχύσουμε τον διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικά ρεύματα της προοδευτικής διανόησης, που όμως τα ενώνει η θέληση για μια ουσιαστική αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης” ανέφερε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Γεωργακάκης των Εκδόσεων Τόπος, εντάσσοντας το συγκεκριμένο εγχείρημα στα ευρύτερα συμφραζόμενά του.

Τα τελευταία χρόνια” ανέφερε “και ειδικά μετά το 2010 και την κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες και πολύ οδυνηρά η δική μας, οι συνέπειες στην εκδοτική παραγωγή ήταν πολύ σοβαρές και η επαφή του κοινού με τη σύγχρονη κίνηση ιδεών ειδικά από το εξωτερικό ήταν πολύ δύσκολη. Ο οικονομικός παράγοντας, με δεδομένο ότι δεν έχουμε απεριόριστο κοινό ως χώρα, δημιουργούσε προσκόμματα στο να διατηρήσουμε επαφή με τη διεθνή εκδοτική παραγωγή. Επηρέασαν όμως και οι συγκυρίες της πολιτικής. Όλοι διαπιστώσαμε ότι μέχρι το 2015 υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για το πολιτικό και κοινωνικό βιβλίο και μετά είχαμε κατακόρυφη πτώση. Τώρα ψυχανεμιζόμαστε μιαν ελαφρά ανανέωση του ενδιαφέροντος”.

Για την εκδοτική σειρά που εκπονείται από κοινού με το mέta τόνισε: “Οι συνεργασίες αυτές που συμβάλλουν στον περιορισμό του κόστους και ταυτόχρονα διευρύνουν τους διαύλους διάδοσης των βιβλίων έχουν ως αποτέλεσμα κάτι που για εμάς έχει τεράστια σημασία: να μπορούμε να διατηρούμε το ελληνικό κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη παραγωγή σκέψης, που μας λείπει πραγματικά. Οι πρώτες αντιδράσεις στη νέα εκδοτική σειρά είναι πολύ ενθαρρυντικές και η πρόσβασή τους ειδικά σε νέο κοινό λειτουργεί πολύ καλά”.

Ο ερευνητικός διευθυντής του mέta, δρ. Σωτήρης Μητραλέξης στάθηκε στο γεγονός ότι η νέα εκδοτική σειρά καλύπτει τόσο βιβλία των οποίων η απουσία από την ελληνική αγορά ήταν ηχηρή (όπως Το Πρεκαριάτο, το οποίο έχει σφραγίσει την σχετική διεθνή συζήτηση εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία), όσο και συμβολές εξαιρετικά πρόσφατες, όπως το Χωρίς Αφεντικάμε έτος έκδοσης στα αγγλικά το 2022. “Συνεισφέρουμε” τόνισε “στην ελληνική βιβλιαγορά βιβλία που έλειπαν και που θα συνεχίσουν να είναι σημαντικά πέρα από κύκλους ετών και εκλογών και θα συνεχίσουν να αποτελούν τμήμα ενός διαλόγου τόσο υψηλού θεωρητικού όσο και ευρύτερου, διότι τα θέματα που αφορούν δεν περικλείονται σε έναν στενό κύκλο διανοουμένων”. Επεσήμανε δε ότι εκτός των μεταφράσεων, επιδίωξη της νέας εκδοτικής σειράς αποτελεί και η παρουσίαση πρωτότυπων επεξεργασιών και από Έλληνες συγγραφείς.

Η συνέχεια του εγχειρήματος, όπως περιέγραψε, προβλέπεται να περιλάβει εντός του 2023 τα βιβλία:

  • Εκλογές 1981: Αποτιμώντας ένα κρίσιμο ορόσημο της μεταπολιτευτικής ιστορίας (συλλογικός τόμος με κείμενα των Βασίλη Ασημακόπουλου, Σίσσυς Βελισσαρίου, Γιάννη Μαυρή και Χρύσανθου Τάσση σε επιμέλεια Κώστα Ράπτη),
  • Το Τέλος ενός Κόσμου: Από τον πόλεμο της Ουκρανίας και την κρίση της πανδημίας στη διαμόρφωση της νέας πλανητικής τάξης, του ερευνητικού συνεργάτη του mέta Δημήτρη Β. Πεπόνη, σε επιμέλεια Σωτήρη Μητραλέξη & Στέφανου Ρέππα,
  • Μετακαπιταλιστική Συμμετοχική Οικονομία και Κοινωνία: αρθρώνοντας μια εκδοχή μη-δυστοπικού μετακαπιταλισμού ( συλλογικός τόμος με κείμενα των Michael Albert, Savvina Chowdhury, Robin Hahnel, Stephen R. Shalom σε επιμέλεια: Σωτήρη Μητραλέξη & Στέφανου Ρέππα),
  • Placeless People: Writings, Rights, and Refugees [ελληνικός τίτλος εκκρεμεί] της Lyndsey Stonebridge, μελετήτριας της Χάνα Άρεντ,
  • The Blue Commons: Rescuing the Economy of the Sea [ελληνικός τίτλος εκκρεμεί] του Guy Standing.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ