Τι μας αρέσει

mέta εναντίον meta(verse): έξοδος κινδύνου από τη δυστοπία ΤΩΡΑ

Πώς θα μπορούσε μια mέtaκαπιταλιστική εναλλακτική να ακυρώσει το δυστοπικό META του κ. Zuckerberg;

Ένα μήνυμα από τον συνιδρυτή του DiEM25 και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος του mέta Γιάνη Βαρουφάκη:

Ζούμε ήδη σε μετα-καπιταλιστικούς χρόνους. Αναδύονται νέοι φεουδάρχες, των οποίων οι ψηφιακές πλατφόρμες, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων τις οποίες ελέγχουν, έχουν εξελιχθεί όχι μόνο σε μονοπωλιακές αγορές, αλλά, αντ’ αυτού, σε ιδιωτικά ψηφιακά φέουδα στα οποία εσείς, εμείς, όλοι, είμαστε οι νεοδουλοπάροικοί τους.

Εξ ου και πέρυσι το DiEM25 δημιούργησε το mέta, το δικό μας Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού. Στα αφετηριακά του κείμενα εξηγήσαμε τη λογική του εγχειρήματος:

«Ζούμε σε μετακαπιταλιστικούς καιρούς. Και μπορεί τελικά να αποδειχθούν ουτοπικοί — ή δυστοπικοί. Ή οτιδήποτε ανάμεσά τους. Μέσα από την τέχνη και την έρευνα, το επιχείρημα και την ποίηση, το mέta εργάζεται στην κατεύθυνση της ρήξης με ένα δυστοπικό παρόν ώστε να φανταστούμε τον κόσμο εκ νέου — ώστε να αδράξουμε την τρέχουσα ιστορική μας στιγμή και να βοηθήσουμε τα ριζοσπαστικά προοδευτικά κινήματα να βρουν ένα μονοπάτι διαφορετικό από τον αναδυόμενο ζοφερό μετακαπιταλισμό, ένα μονοπάτι προς μια μετακαπιταλιστική συνθήκη που αξίζει τον αγώνα μας και που αξίζει να ζούμε σε αυτήν.»

Ο πιο διαβόητος από τους τεχνοφεουδάρχες, ο Mark Zuckerberg, μας είπε ήδη τι σχεδιάζει: να μετατρέψει το Facebook σε ένα τρισδιάστατο μετασύμπαν, 3D metaverse, στο οποίο οι άνθρωποι θα μεταφέρουν τη ζωή τους. Ένας ψηφιακός κόσμος στον οποίο παίζουν, δουλεύουν και γελούν. Ένας κόσμος που εκείνος κατέχει και στον οποίο εμείς είμαστε οι ψηφιακοί του δουλοπάροικοι.

Ας μη γελιόμαστε: ο Zuckerberg, ο Bezos και σία θέλουν να κάνουν ακριβώς αυτό για την αποτροπή του οποίου δημιουργήθηκε το mέta του DiEM25: να χτίσουν μια τεχνοφεουδαρχική δυστοπία. Και, για να μας το ξεκαθαρίσει με σαφήνεια, ο Zuckerberg ανακοίνωσε το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία του – κι όμως, θα το ονομάσει… Meta.

Είμαστε λοιπόν εδώ μπροστά στο σταυροδρόμι:

  • Μπορούμε να ακολουθήσουμε τον mέta-δρόμο του DiEM25 προς μια τεχνολογικά προηγμένη εκδημοκρατισμένη κοινωνία, που θα οδηγήσει μια μέρα σε έναν φιλελεύθερο κομμουνισμό σαν του Star Trek. Εναλλακτικά…
  • Μπορούμε να παραδοθούμε στο Meta του Zuckerberg, μια τεχνο-δυστοπία που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε έναν εφιάλτη τύπου Matrix.

Κι εδώ έρχεσαι εσύ.

Για να μας βοηθήσεις να σε βοηθήσουμε ώστε να πάρουμε τον mέta-δρόμο του DiEM25, αντί για να απορροφηθούμε στο META του Zuckerberg, ιδού κάποια πολύ απλά βήματα:

Το δίλημμα έιναι απλό, είτε το mέta του DiEM25 είτε το Meta του Zuckerberg. Ας αδράξουμε τη μέρα, Carpe DiEM. Διότι αν δεν το κάνουμε, ο Zuckerberg θα το κάνει σίγουρα!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ