Τι μας αρέσει

Πώς ο παππούς του Μπους βοήθησε στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία

Ben Aris & Duncan Campbell | The Guardian, 25/09/2004

Οι φήμες για μια σχέση μεταξύ της πρώτης οικογένειας των ΗΠΑ και της ναζιστικής πολεμικής μηχανής κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες. Τώρα ο Guardian μπορεί να αποκαλύψει πώς οι επιπτώσεις των γεγονότων που κορυφώθηκαν με την ανάληψη δράσης βάσει του νόμου περί εμπορίας με τον εχθρό εξακολουθούν να γίνονται αισθητές.

Αυτόματη μετάφραση από τα αγγλικά | Machine translated

Ο παππούς του Τζορτζ Μπους, γερουσιαστής των ΗΠΑ Πρέσκοτ Μπους, ήταν διευθυντής και μέτοχος εταιρειών που επωφελήθηκαν από την εμπλοκή τους με τους χρηματοδότες της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Guardian εξασφάλισε επιβεβαίωση από πρόσφατα ανακαλυφθέντα αρχεία στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ ότι μια εταιρεία της οποίας ο Πρέσκοτ Μπους ήταν διευθυντής εμπλέκεται με τους οικονομικούς αρχιτέκτονες του ναζισμού.

Οι επιχειρηματικές του συναλλαγές, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας του το 1942 βάσει του νόμου περί εμπορίας με τον εχθρό, οδήγησαν περισσότερα από 60 χρόνια αργότερα σε μια αστική αγωγή αποζημίωσης που ασκήθηκε στη Γερμανία κατά της οικογένειας Μπους από δύο πρώην εργάτες-σκλάβους στο Άουσβιτς και σε μια βουή προεκλογικής διαμάχης.

Τα στοιχεία ώθησαν επίσης έναν πρώην εισαγγελέα των ΗΠΑ για εγκλήματα πολέμου των Ναζί να υποστηρίξει ότι η δράση του εκλιπόντος γερουσιαστή θα έπρεπε να αποτελέσει λόγο για δίωξη για παροχή βοήθειας και παρηγοριάς στον εχθρό.

Η συζήτηση σχετικά με τη συμπεριφορά του Πρέσκοτ Μπους έβραζε κάτω από την επιφάνεια εδώ και αρκετό καιρό. Υπήρχε μια συνεχής φλυαρία στο διαδίκτυο σχετικά με τη σύνδεση “Μπους/Ναζί”, η οποία σε μεγάλο βαθμό ήταν ανακριβής και άδικη. Όμως τα νέα έγγραφα, πολλά από τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν μόλις πέρυσι, δείχνουν ότι ακόμη και μετά την είσοδο της Αμερικής στον πόλεμο και ενώ υπήρχαν ήδη σημαντικές πληροφορίες για τα σχέδια και τις πολιτικές των Ναζί, ο ίδιος εργάστηκε για εταιρείες που είχαν στενή σχέση με τις ίδιες τις γερμανικές επιχειρήσεις που χρηματοδότησαν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και επωφελήθηκαν από αυτές. Έχει επίσης διατυπωθεί η άποψη ότι τα χρήματα που κέρδισε από αυτές τις συναλλαγές βοήθησαν στη δημιουργία της περιουσίας της οικογένειας Μπους και στη δημιουργία της πολιτικής δυναστείας της.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ελάχιστες από τις συναλλαγές του Μπους με τη Γερμανία έχουν τύχει δημόσιας προσοχής, εν μέρει λόγω του μυστικού καθεστώτος των εγγράφων που τον αφορούν. Τώρα όμως η δικαστική αγωγή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για αποζημίωση από δύο επιζώντες του Ολοκαυτώματος εναντίον της οικογένειας Μπους και η επικείμενη έκδοση τριών βιβλίων για το θέμα απειλούν να καταστήσουν την επιχειρηματική ιστορία του Πρέσκοτ Μπους ένα άβολο θέμα για τον εγγονό του, Τζορτζ Γ., καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του.

Αν και δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι ο Πρέσκοτ Μπους συμπαθούσε τη ναζιστική υπόθεση, τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία για την οποία εργαζόταν, η Brown Brothers Harriman (BBH), λειτουργούσε ως αμερικανική βάση για τον Γερμανό βιομήχανο Φριτς Τίσεν, ο οποίος βοήθησε στη χρηματοδότηση του Χίτλερ τη δεκαετία του 1930 πριν έρθει σε ρήξη μαζί του στο τέλος της δεκαετίας. Ο Guardian έχει δει στοιχεία που δείχνουν ότι ο Μπους ήταν διευθυντής της Union Banking Corporation (UBC) με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία εκπροσωπούσε τα αμερικανικά συμφέροντα του Thyssen και συνέχισε να εργάζεται για την τράπεζα μετά την είσοδο της Αμερικής στον πόλεμο.

Ο Μπους ήταν επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου τουλάχιστον μιας από τις εταιρείες που αποτελούσαν μέρος ενός πολυεθνικού δικτύου εικονικών εταιρειών που επέτρεπαν στην Thyssen να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο.

Η Thyssen κατείχε τη μεγαλύτερη εταιρεία χάλυβα και άνθρακα στη Γερμανία και πλούτισε από τις προσπάθειες του Χίτλερ να επανεξοπλιστεί μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων. Ένας από τους πυλώνες του διεθνούς εταιρικού ιστού της Thyssen, η UBC, δούλευε αποκλειστικά για μια τράπεζα που ελεγχόταν από την Thyssen στις Κάτω Χώρες και ανήκε σε αυτήν. Πιο δελεαστικοί είναι οι δεσμοί του Μπους με την Consolidated Silesian Steel Company (CSSC), με έδρα την πλούσια σε ορυκτά Σιλεσία στα γερμανοπολωνικά σύνορα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η εταιρεία χρησιμοποίησε τη ναζιστική εργασία σκλάβων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Άουσβιτς. Η ιδιοκτησία της CSSC άλλαξε χέρια αρκετές φορές τη δεκαετία του 1930, αλλά έγγραφα από το Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ που αποχαρακτηρίστηκαν πέρυσι συνδέουν τον Μπους με την CSSC, αν και δεν είναι σαφές αν αυτός και η UBC εξακολουθούσαν να συμμετέχουν στην εταιρεία όταν κατασχέθηκαν τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία της Thyssen το 1942.

Τρεις σειρές αρχείων διευκρινίζουν την εμπλοκή του Πρέσκοτ Μπους. Και τα τρία είναι άμεσα διαθέσιμα, χάρη στο αποτελεσματικό αμερικανικό αρχειακό σύστημα και το εξυπηρετικό και αφοσιωμένο προσωπικό τόσο στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον όσο και στα Εθνικά Αρχεία στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Η πρώτη σειρά αρχείων, τα έγγραφα Harriman στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, δείχνουν ότι ο Prescott Bush ήταν διευθυντής και μέτοχος πολλών εταιρειών που εμπλέκονταν με την Thyssen.

Η δεύτερη σειρά εγγράφων, που βρίσκεται στα Εθνικά Αρχεία, περιέχεται στην εντολή κατοχύρωσης με αριθμό 248, η οποία καταγράφει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Αυτό που δείχνουν αυτά τα αρχεία είναι ότι στις 20 Οκτωβρίου 1942 ο θεματοφύλακας ξένης περιουσίας κατέσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της UBC, της οποίας ο Prescott Bush ήταν διευθυντής. Αφού πέρασε από τα βιβλία της τράπεζας, έγιναν περαιτέρω κατασχέσεις σε βάρος δύο θυγατρικών εταιρειών, της Holland-American Trading Corporation και της Seamless Steel Equipment Corporation. Μέχρι τον Νοέμβριο, είχε κατασχεθεί και η Silesian-American Company, ένα άλλο από τα εγχειρήματα του Prescott Bush.

Η τρίτη σειρά εγγράφων, επίσης στα Εθνικά Αρχεία, περιέχεται στους φακέλους της IG Farben, η οποία διώχθηκε για εγκλήματα πολέμου.

Μια έκθεση που εκδόθηκε από το Office of Alien Property Custodian το 1942 ανέφερε για τις εταιρείες ότι “από το 1939, αυτές οι ιδιοκτησίες (χάλυβα και εξόρυξης) βρίσκονται στην κατοχή και λειτουργούν από τη γερμανική κυβέρνηση και αναμφίβολα έχουν βοηθήσει σημαντικά την πολεμική προσπάθεια της χώρας αυτής”.

Ο Πρέσκοτ Μπους, ένας γοητευτικός άντρας ύψους 1,80 μ. με πλούσια φωνή που τραγουδούσε, ήταν ο ιδρυτής της πολιτικής δυναστείας των Μπους και κάποτε θεωρήθηκε ο ίδιος πιθανός υποψήφιος για την προεδρία. Όπως ο γιος του, Τζορτζ, και ο εγγονός του, Τζορτζ Γ., πήγε στο Γέιλ όπου ήταν, πάλι όπως οι απόγονοί του, μέλος της μυστικοπαθούς και επιδραστικής φοιτητικής κοινότητας Skull and Bones. Ήταν λοχαγός του πυροβολικού στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και παντρεύτηκε το 1921 την Ντόροθι Γουόκερ, κόρη του Τζορτζ Χέρμπερτ Γουόκερ.

Το 1924, ο πεθερός του, γνωστός επενδυτικός τραπεζίτης του Σεντ Λούις, τον βοήθησε να εγκατασταθεί σε επιχείρηση στη Νέα Υόρκη με τον Averill Harriman, τον πλούσιο γιο του μεγιστάνα των σιδηροδρόμων E H Harriman στη Νέα Υόρκη, ο οποίος είχε ασχοληθεί με τον τραπεζικό τομέα.

Μια από τις πρώτες δουλειές που ανέθεσε ο Γουόκερ στον Μπους ήταν να διευθύνει την UBC. Ο Μπους ήταν ιδρυτικό μέλος της τράπεζας και τα έγγραφα σύστασης, τα οποία τον αναφέρουν ως έναν από τους επτά διευθυντές, δείχνουν ότι κατείχε μία μετοχή της UBC αξίας 125 δολαρίων.

Η τράπεζα ιδρύθηκε από τον Χάριμαν και τον πεθερό του Μπους για να παρέχει μια αμερικανική τράπεζα στους Θίσενς, την πιο ισχυρή βιομηχανική οικογένεια της Γερμανίας.

Ο August Thyssen, ο ιδρυτής της δυναστείας, είχε συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια της Γερμανίας για τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τη δεκαετία του 1920, αυτός και οι γιοι του Fritz και Heinrich δημιούργησαν ένα δίκτυο υπερπόντιων τραπεζών και εταιρειών, ώστε τα περιουσιακά στοιχεία και τα χρήματά τους να μπορούν να μεταφερθούν σε υπεράκτιες περιοχές, εάν απειλούνταν ξανά.

Όταν ο Fritz Thyssen κληρονόμησε την επιχειρηματική αυτοκρατορία το 1926, η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας είχε αρχίσει να παραπαίει. Αφού άκουσε τον Αδόλφο Χίτλερ να μιλάει, ο Thyssen γοητεύτηκε από τον νεαρό εμπρηστή. Εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα τον Δεκέμβριο του 1931 και παραδέχεται ότι υποστήριξε τον Χίτλερ στην αυτοβιογραφία του, I Paid Hitler, όταν οι εθνικοσοσιαλιστές ήταν ακόμη ένα ριζοσπαστικό περιθωριακό κόμμα. Παρενέβη αρκετές φορές για να διασώσει το κόμμα που πάλευε: το 1928 ο Thyssen είχε αγοράσει το Barlow Palace στην Briennerstrasse, στο Μόναχο, το οποίο ο Χίτλερ μετέτρεψε στο Brown House, την έδρα του ναζιστικού κόμματος. Τα χρήματα προήλθαν από ένα άλλο υπερπόντιο ίδρυμα της Thyssen, την Bank voor Handel en Scheepvarrt στο Ρότερνταμ.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930, η Brown Brothers Harriman, η οποία ισχυριζόταν ότι ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική επενδυτική τράπεζα στον κόσμο, και η UBC είχαν αγοράσει και στείλει εκατομμύρια δολάρια χρυσού, καυσίμων, χάλυβα, άνθρακα και ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου στη Γερμανία, τροφοδοτώντας και χρηματοδοτώντας την προετοιμασία του Χίτλερ για πόλεμο.

Μεταξύ 1931 και 1933 η UBC αγόρασε χρυσό αξίας άνω των 8 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων 3 εκατ. δολάρια μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με έγγραφα που είδε ο Guardian, μετά τη σύσταση της UBC μετέφερε 2 εκατ. δολάρια σε λογαριασμούς της BBH και μεταξύ 1924 και 1940 τα περιουσιακά στοιχεία της UBC κυμάνθηκαν γύρω στα 3 εκατ. δολάρια, πέφτοντας στο 1 εκατ. δολάριο μόνο σε λίγες περιπτώσεις.

Το 1941, ο Thyssen διέφυγε από τη Γερμανία μετά τη διαφωνία του με τον Χίτλερ, αλλά συνελήφθη στη Γαλλία και κρατήθηκε για το υπόλοιπο του πολέμου.

Δεν υπήρχε τίποτα παράνομο στη συνεργασία με τους Thyssen καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και πολλά από τα πιο γνωστά επιχειρηματικά ονόματα της Αμερικής επένδυσαν σε μεγάλο βαθμό στη γερμανική οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, όλα άλλαξαν μετά την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία το 1939. Ακόμα και τότε θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η BBH είχε το δικαίωμα να συνεχίσει τις επιχειρηματικές της σχέσεις με τους Thyssens μέχρι το τέλος του 1941, καθώς οι ΗΠΑ ήταν ακόμα τεχνικά ουδέτερες μέχρι την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Τα προβλήματα άρχισαν στις 30 Ιουλίου 1942, όταν η εφημερίδα New York Herald-Tribune δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Ο Άγγελος του Χίτλερ έχει 3 εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική τράπεζα”. Οι τεράστιες αγορές χρυσού της UBC είχαν δημιουργήσει υποψίες ότι η τράπεζα ήταν στην πραγματικότητα ένα “μυστικό κομπόδεμα” που ήταν κρυμμένο στη Νέα Υόρκη για τον Thyssen και άλλα μεγαλοστελέχη των Ναζί. Η Επιτροπή Αλλοδαπών Ιδιοκτησιών (APC) ξεκίνησε έρευνα.

Δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατέσχεσε μια σειρά περιουσιακών στοιχείων που ελέγχονταν από την BBH – συμπεριλαμβανομένης της UBC και της SAC – το φθινόπωρο του 1942 στο πλαίσιο της πράξης Trading with the Enemy act. Αυτό που αμφισβητείται είναι αν οι Harriman, Walker και Bush έκαναν κάτι περισσότερο από το να κατέχουν αυτές τις εταιρείες στα χαρτιά.

Ο Erwin May, ακόλουθος του Υπουργείου Οικονομικών και αξιωματικός του τμήματος ερευνών στο APC, ανέλαβε να εξετάσει τις επιχειρήσεις της UBC. Το πρώτο γεγονός που προέκυψε ήταν ότι ο Ρόλαντ Χάριμαν, ο Πρέσκοτ Μπους και οι άλλοι διευθυντές δεν είχαν στην πραγματικότητα τις μετοχές τους στην UBC, αλλά απλώς τις κατείχαν για λογαριασμό της Bank voor Handel. Περιέργως, κανείς δεν φαινόταν να γνωρίζει σε ποιον ανήκε η τράπεζα με έδρα το Ρότερνταμ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της UBC.

Ο May έγραψε στην έκθεσή του της 16ης Αυγούστου 1941: “Η Union Banking Corporation, που ιδρύθηκε στις 4 Αυγούστου 1924, ανήκει εξ ολοκλήρου στην Bank voor Handel en Scheepvaart N.V. του Ρότερνταμ, Κάτω Χώρες. Από την έρευνά μου δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σχετικά με την ιδιοκτησία της ολλανδικής τράπεζας. Ο κ. Cornelis [sic] Lievense, πρόεδρος της UBC, ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με την ιδιοκτησία της Bank voor Handel, αλλά θεωρεί πιθανό ότι ο βαρόνος Heinrich Thyssen, αδελφός του Fritz Thyssen, μπορεί να κατέχει σημαντικό μερίδιο”.

Ο May απάλλαξε την τράπεζα από την κατηγορία ότι κατείχε ένα χρυσό αυγό για τους ηγέτες των Ναζί, αλλά συνέχισε περιγράφοντας ένα δίκτυο εταιρειών που απλωνόταν από την UBC σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά και πώς τα χρήματα από την voor Handel ταξίδευαν σε αυτές τις εταιρείες μέσω της UBC.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο May είχε εντοπίσει την προέλευση των μη αμερικανικών μελών του διοικητικού συμβουλίου και διαπίστωσε ότι ο Ολλανδός HJ Kouwenhoven – ο οποίος συναντήθηκε με τον Harriman το 1924 για τη δημιουργία της UBC – είχε πολλές άλλες δουλειές: εκτός από διευθύνων σύμβουλος της voor Handel ήταν επίσης διευθυντής της τράπεζας August Thyssen στο Βερολίνο και διευθυντής της Union Steel Works του Fritz Thyssen, της εταιρείας χαρτοφυλακίου που ήλεγχε την αυτοκρατορία χάλυβα και ανθρακωρυχείων της Thyssen στη Γερμανία.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο Homer Jones, επικεφαλής του τμήματος ερευνών και έρευνας της APC, έστειλε υπόμνημα στην εκτελεστική επιτροπή της APC, στο οποίο συνιστούσε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκτήσει την UBC και τα περιουσιακά της στοιχεία. Ο Τζόουνς κατονόμαζε στο υπόμνημα τους διευθυντές της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του Πρέσκοτ Μπους, και έγραφε: “Οι εν λόγω μετοχές κατέχονται από τα προαναφερθέντα άτομα, ωστόσο, αποκλειστικά και μόνο ως διορισμένοι για την Bank voor Handel, Ρότερνταμ, Ολλανδία, η οποία ανήκει σε ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας Thyssen, υπηκόους της Γερμανίας και της Ουγγαρίας. Οι 4.000 μετοχές που παρατίθενται ανωτέρω ανήκουν επομένως σε δικαιούχους και βοηθούν για τα συμφέροντα εχθρικών υπηκόων και είναι προνομιούχες από την APC”, σύμφωνα με το σημείωμα των Εθνικών Αρχείων που είδε ο Guardian.

Στα πράσα

Ο Τζόουνς συνέστησε να ρευστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της κυβέρνησης, αλλά αντ’ αυτού η UBC διατηρήθηκε ανέπαφη και τελικά επέστρεψε στους Αμερικανούς μετόχους μετά τον πόλεμο. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο Μπους πούλησε το μερίδιό του στην UBC μετά τον πόλεμο για 1,5 εκατ. δολάρια – ένα τεράστιο ποσό για την εποχή – αλλά δεν υπάρχουν έγγραφα που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Δεν ελήφθησαν ποτέ περαιτέρω μέτρα ούτε συνεχίστηκε η έρευνα, παρά το γεγονός ότι η UBC πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να λειτουργεί αμερικανική εταιρεία-βιτρίνα για την οικογένεια Thyssen οκτώ μήνες μετά την είσοδο της Αμερικής στον πόλεμο και ότι αυτή ήταν η τράπεζα που είχε χρηματοδοτήσει εν μέρει την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

Το πιο βασανιστικό μέρος της ιστορίας παραμένει καλυμμένο από μυστήριο: η σχέση, αν υπάρχει, μεταξύ του Πρέσκοτ Μπους, της Thyssen, της Consolidated Silesian Steel Company (CSSC) και του Άουσβιτς.

Συνεργάτης της Thyssen στην United Steel Works, η οποία διέθετε ανθρακωρυχεία και χαλυβουργεία σε όλη την περιοχή, ήταν ο Friedrich Flick, ένας άλλος μεγιστάνας του χάλυβα, ο οποίος κατείχε επίσης μέρος της IG Farben, της ισχυρής γερμανικής εταιρείας χημικών.

Τα εργοστάσια του Flick στην Πολωνία χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό την εργασία σκλάβων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία. Σύμφωνα με άρθρο των New York Times που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου 1934, ο Φλικ κατείχε τα δύο τρίτα της CSSC, ενώ “αμερικανικά συμφέροντα” κατείχαν το υπόλοιπο.

Τα έγγραφα του Εθνικού Αρχείου των ΗΠΑ δείχνουν ότι η εμπλοκή της BBH με την CSSC ήταν κάτι περισσότερο από την απλή κατοχή των μετοχών στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Ο φίλος του Μπους και συνάδελφος του “οστέρη” Knight Woolley, άλλος εταίρος της BBH, έγραψε στον Averill Harriman τον Ιανουάριο του 1933 προειδοποιώντας για προβλήματα με την CSSC μετά την έναρξη της προσπάθειας των Πολωνών να εθνικοποιήσουν το εργοστάσιο. “Η κατάσταση της Consolidated Silesian Steel Company έχει γίνει ολοένα και πιο περίπλοκη, και κατά συνέπεια έφερα τη Sullivan and Cromwell, προκειμένου να βεβαιωθώ ότι τα συμφέροντά μας προστατεύονται”, έγραψε ο Knight. “Αφού μελέτησε την κατάσταση ο Foster Dulles επιμένει να μπει στην εικόνα ο άνθρωπός τους στο Βερολίνο και να αποκτήσει τις πληροφορίες που θα έπρεπε να έχουν οι διευθυντές εδώ. Θα θυμάστε ότι ο Foster είναι διευθυντής και είναι ιδιαίτερα ανήσυχος να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη που να συνδέεται με τους Αμερικανούς διευθυντές”.

Αλλά η ιδιοκτησία της CSSC μεταξύ του 1939, όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία, και του 1942, όταν η αμερικανική κυβέρνηση κατοχύρωσε την UBC και την SAC, δεν είναι σαφής.

“Η SAC κατείχε ανθρακωρυχεία και σίγουρα κατείχε την CSSC μεταξύ 1934 και 1935, αλλά όταν η SAC κατοχυρώθηκε δεν υπήρχε κανένα ίχνος της CSSC. Όλες οι συγκεκριμένες αποδείξεις για την ιδιοκτησία της εξαφανίζονται μετά το 1935 και υπάρχουν μόνο λίγα ίχνη το 1938 και το 1939”, λέει η Eva Schweitzer, η δημοσιογράφος και συγγραφέας της οποίας το βιβλίο “Η Αμερική και το Ολοκαύτωμα” εκδίδεται τον επόμενο μήνα.

Η Σιλεσία έγινε γρήγορα μέρος του Γερμανικού Ράιχ μετά την εισβολή, αλλά ενώ τα πολωνικά εργοστάσια κατασχέθηκαν από τους Ναζί, εκείνα που ανήκαν στους ακόμη ουδέτερους Αμερικανούς (και σε ορισμένους άλλους υπηκόους) αντιμετωπίστηκαν πιο προσεκτικά, καθώς ο Χίτλερ ήλπιζε ακόμη να πείσει τις ΗΠΑ να καθίσουν τουλάχιστον στον πόλεμο ως ουδέτερη χώρα. Ο Schweitzer λέει ότι τα αμερικανικά συμφέροντα αντιμετωπίστηκαν κατά περίπτωση. Οι Ναζί εξαγόρασαν κάποιους, αλλά όχι άλλους.

Οι δύο επιζώντες του Ολοκαυτώματος που μηνύουν την αμερικανική κυβέρνηση και την οικογένεια Μπους για αποζημίωση ύψους 40 δισ. δολαρίων ισχυρίζονται ότι και οι δύο επωφελήθηκαν ουσιαστικά από τη δουλεμπορική εργασία στο Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Kurt Julius Goldstein, 87 ετών, και ο Peter Gingold, 85 ετών, ξεκίνησαν ομαδική αγωγή στην Αμερική το 2001, αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε από τη δικαστή Rosemary Collier με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη βάσει της αρχής της “κρατικής κυριαρχίας”.

Ο Jan Lissmann, ένας από τους δικηγόρους των επιζώντων, δήλωσε: “Ο πρόεδρος Μπους απέσυρε την υπογραφή του προέδρου Μπιλ Κλίντον από τη συνθήκη [που ίδρυσε το δικαστήριο] όχι μόνο για να προστατεύσει τους Αμερικανούς, αλλά και για να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του”.

Ο Lissmann υποστηρίζει ότι οι υποθέσεις που σχετίζονται με γενοκτονίες καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο, το οποίο όντως καθιστά τις κυβερνήσεις υπόλογες για τις πράξεις τους. Ισχυρίζεται ότι η απόφαση ήταν άκυρη, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε ακρόαση.

Στους ισχυρισμούς τους, ο κ. Goldstein και ο κ. Gingold, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιφασιστών, υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί γνώριζαν τι συνέβαινε στο Άουσβιτς και θα έπρεπε να είχαν βομβαρδίσει το στρατόπεδο.

Οι δικηγόροι κατέθεσαν επίσης αίτηση στη Χάγη ζητώντας να γνωμοδοτήσει αν η κρατική κυριαρχία αποτελεί βάσιμο λόγο για την άρνηση εκδίκασης της υπόθεσής τους. Η απόφαση αναμένεται εντός του μήνα.

Η αίτηση προς τη Χάγη αναφέρει: “Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή των κατηγορουμένων είναι η εξής: “Από τον Απρίλιο του 1944 και μετά, η αμερικανική αεροπορία θα μπορούσε να καταστρέψει το στρατόπεδο με αεροπορικές επιδρομές, καθώς και τις σιδηροδρομικές γέφυρες και τις σιδηροδρομικές γραμμές από την Ουγγαρία στο Άουσβιτς. Η δολοφονία περίπου 400.000 Ούγγρων θυμάτων του Ολοκαυτώματος θα μπορούσε να είχε αποτραπεί”.

Η υπόθεση βασίζεται σε μια εκτελεστική εντολή της 22ας Ιανουαρίου 1944 που υπέγραψε ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ και καλούσε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα για τη διάσωση των Ευρωπαίων Εβραίων. Οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι η εντολή αγνοήθηκε λόγω της πίεσης που άσκησε μια ομάδα μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η BBH, στην οποία ο Πρέσκοτ Μπους ήταν διευθυντής.

Ο Lissmann δήλωσε: “Ο κ: “Εάν έχουμε θετική απόφαση από το δικαστήριο, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον [πρόεδρο] Μπους και θα τον καταστήσει προσωπικά υπεύθυνο για την καταβολή αποζημίωσης”.

Η αμερικανική κυβέρνηση και η οικογένεια Μπους αρνούνται όλες τις αξιώσεις εναντίον τους.

Εκτός από το βιβλίο της Eva Schweitzer, πρόκειται να εκδοθούν άλλα δύο βιβλία που θίγουν το θέμα της επιχειρηματικής ιστορίας του Πρέσκοτ Μπους. Ο συγγραφέας του δεύτερου βιβλίου, που θα εκδοθεί το επόμενο έτος, ο Τζον Λόφτους, είναι ένας πρώην εισαγγελέας των ΗΠΑ που άσκησε δίωξη σε ναζιστές εγκληματίες πολέμου τη δεκαετία του ’70. Τώρα ζει στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα και βγάζει τα προς το ζην ως σχολιαστής ασφαλείας για το Fox News και το ραδιόφωνο ABC, ο Λόφτους εργάζεται πάνω σε ένα μυθιστόρημα που χρησιμοποιεί μέρος του υλικού που έχει αποκαλύψει για τον Μπους. Ο Λόφτους τόνισε ότι αυτό στο οποίο ενεπλάκη ο Πρέσκοτ Μπους ήταν ακριβώς ό,τι έκαναν πολλοί άλλοι Αμερικανοί και Βρετανοί επιχειρηματίες εκείνη την εποχή.

“Δεν μπορείτε να κατηγορήσετε τον Μπους γι’ αυτό που έκανε ο παππούς του, όπως δεν μπορείτε να κατηγορήσετε τον Τζακ Κένεντι γι’ αυτό που έκανε ο πατέρας του – αγόρασε ναζιστικές μετοχές – αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι η συγκάλυψη, πώς μπόρεσε να συνεχιστεί με τόση επιτυχία για μισό αιώνα, και έχει αυτό επιπτώσεις για εμάς σήμερα;”, είπε.

“Αυτός ήταν ο μηχανισμός με τον οποίο χρηματοδοτήθηκε ο Χίτλερ για να έρθει στην εξουσία, αυτός ήταν ο μηχανισμός με τον οποίο επανεξοπλίστηκε η αμυντική βιομηχανία του Τρίτου Ράιχ, αυτός ήταν ο μηχανισμός με τον οποίο τα κέρδη των Ναζί επαναπατρίστηκαν πίσω στους Αμερικανούς ιδιοκτήτες, αυτός ήταν ο μηχανισμός με τον οποίο αμβλύνθηκαν οι έρευνες για το ξέπλυμα χρήματος του Τρίτου Ράιχ”, δήλωσε ο Λόφτους, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Αγία Πετρούπολη.

“Η Union Banking Corporation ήταν μια εταιρεία χαρτοφυλακίου για τους Ναζί, για τον Fritz Thyssen”, δήλωσε ο Loftus. “Κατά καιρούς, η οικογένεια Μπους προσπάθησε να το γυρίσει, λέγοντας ότι ανήκε σε μια ολλανδική τράπεζα και μόλις οι Ναζί κατέλαβαν την Ολλανδία συνειδητοποίησαν ότι πλέον οι Ναζί έλεγχαν την προφανή εταιρεία και γι’ αυτό οι υποστηρικτές του Μπους ισχυρίζονται ότι όταν τελείωσε ο πόλεμος πήραν πίσω τα χρήματά τους. Τόσο οι έρευνες του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών όσο και οι έρευνες των μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη το διαψεύδουν πλήρως αυτό, είναι απόλυτες αηδίες. Πάντα ήξεραν ποιοι ήταν οι τελικοί δικαιούχοι”.

“Δεν έχει μείνει κανείς ζωντανός που θα μπορούσε να διωχθεί ποινικά, αλλά τη γλίτωσαν”, δήλωσε ο Λόφτους. “Ως πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, θα έκανα μια υπόθεση για τον Πρέσκοτ Μπους, τον πεθερό του (Τζορτζ Γουόκερ) και τον Έιβεριλ Χάριμαν [να διωχθούν] για παροχή βοήθειας και παρηγοριάς στον εχθρό. Παρέμειναν στα διοικητικά συμβούλια αυτών των εταιρειών γνωρίζοντας ότι είχαν οικονομικό όφελος για το έθνος της Γερμανίας”.

Ο Λόφτους δήλωσε ότι ο Πρέσκοτ Μπους πρέπει να γνώριζε τι συνέβαινε στη Γερμανία εκείνη την εποχή. “Η άποψή μου γι’ αυτόν ήταν ότι ήταν ένας όχι και τόσο επιτυχημένος πεθερός που έκανε ό,τι του έλεγε ο Χέρμπερτ Γουόκερ. Ο Γουόκερ και ο Χάριμαν ήταν οι δύο σατανικές ιδιοφυΐες, δεν νοιάζονταν για τους Ναζί περισσότερο από ό,τι νοιάζονταν για τις επενδύσεις τους με τους Μπολσεβίκους”.

Αυτό που είναι επίσης επίμαχο είναι πόσα χρήματα έβγαλε ο Μπους από την εμπλοκή του. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι είχε ένα συμβολικό μερίδιο. Ο Λόφτους το αμφισβητεί αυτό, επικαλούμενος πηγές από “τις τραπεζικές κοινότητες και τις μυστικές υπηρεσίες” και υποστηρίζοντας ότι η οικογένεια Μπους, μέσω των Τζορτζ Χέρμπερτ Γουόκερ και Πρέσκοτ, πήρε 1,5 εκατ. δολάρια από την ανάμειξη. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει το ποσό αυτό.

Το τρίτο πρόσωπο που βγαίνει στα γράμματα για το θέμα είναι ο Τζον Μπιουκάναν, 54 ετών, δημοσιογράφος περιοδικού με έδρα το Μαϊάμι, ο οποίος άρχισε να εξετάζει τους φακέλους ενώ εργαζόταν πάνω σε σενάριο. Πέρυσι, ο Μπιουκάναν δημοσίευσε τα ευρήματά του στη σεβάσμια αλλά μικρής κυκλοφορίας εφημερίδα New Hampshire Gazette με τίτλο “Έγγραφα στα Εθνικά Αρχεία αποδεικνύουν ότι ο παππούς του Τζορτζ Μπους έκανε εμπόριο με τους Ναζί – ακόμη και μετά το Περλ Χάρμπορ”. Επεκτείνεται σε αυτό στο βιβλίο του που θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα – Fixing America: Breaking the Stranglehold of Corporate Rule, Big Media and the Religious Right.

Στο άρθρο του, ο Buchanan, ο οποίος έχει εργαστεί κυρίως στον εμπορικό και μουσικό Τύπο με ένα πέρασμα από το Μαϊάμι ως ρεπόρτερ-σκούπα, ισχυρίζεται ότι “τα βασικά γεγονότα έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο και σε σχετικά άγνωστα βιβλία, αλλά απορρίφθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και την οικογένεια Μπους ως ατεκμηρίωτες διατριβές”.

Ο Μπιουκάναν πάσχει από υπερμανία, μια μορφή μανιακής κατάθλιψης, και όταν διαπίστωσε ότι οι αρχικές του προσπάθειες να ενδιαφέρει τα μέσα ενημέρωσης απορρίφθηκαν, απάντησε με μια σειρά απειλών εναντίον των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης που τον είχαν απορρίψει. Οι απειλές, οι οποίες περιέχονταν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έδειχναν ότι θα εξέθετε τους δημοσιογράφους ως “προδότες της αλήθειας”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, σύντομα δυσκολεύτηκε να απαντήσει στις κλήσεις του. Το πιο σοβαρό είναι ότι αντιμετώπισε κατηγορίες για διακεκριμένη παρενόχληση στο Μαϊάμι, σε σχέση με έναν άνδρα με τον οποίο είχε έρθει σε ρήξη για τον καλύτερο τρόπο δημοσιοποίησης των ευρημάτων του. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν τον περασμένο μήνα.

Βιογραφία

Ο Buchanan δήλωσε ότι λυπάται που η συμπεριφορά του είχε βλάψει την αξιοπιστία του, αλλά ο κύριος στόχος του ήταν να εξασφαλίσει δημοσιότητα για την ιστορία. Τόσο ο Λόφτους όσο και ο Σβάιτσερ λένε ότι ο Μπιουκάναν βρήκε έγγραφα που δεν είχαν προηγουμένως αποκαλυφθεί.

Η οικογένεια Μπους έχει απαντήσει σε μεγάλο βαθμό χωρίς κανένα σχόλιο σε οποιαδήποτε αναφορά στον Πρέσκοτ Μπους. Η Brown Brothers Harriman αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Η οικογένεια Μπους ενέκρινε πρόσφατα μια κολακευτική βιογραφία του Πρέσκοτ Μπους με τίτλο Duty, Honour, Country του Mickey Herskowitz. Οι εκδότες, η Rutledge Hill Press, υποσχέθηκαν ότι το βιβλίο θα “ασχοληθεί με ειλικρίνεια με τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές σχέσεις του Πρέσκοτ Μπους με ναζιστές βιομηχάνους και άλλες κατηγορίες”.

Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί αντιμετωπίζονται σε λιγότερο από δύο σελίδες. Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία της Herald-Tribune λέγοντας ότι “ένα άτομο με λιγότερο εδραιωμένη ηθική θα είχε πανικοβληθεί … Ο Μπους και οι συνεργάτες του στην Brown Brothers Harriman ενημέρωσαν τις κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές ότι ο λογαριασμός, που άνοιξε στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ήταν “μια απλήρωτη ευγένεια για έναν πελάτη” … Ο Πρέσκοτ Μπους ενήργησε γρήγορα και ανοιχτά για λογαριασμό της εταιρείας, που εξυπηρετούνταν καλά από μια φήμη που δεν είχε ποτέ διακυβευθεί. Έκανε διαθέσιμα όλα τα αρχεία και όλα τα έγγραφα. Εξεταζόμενος έξι δεκαετίες αργότερα, στην εποχή των κατά συρροή εταιρικών σκανδάλων και των διαλυμένων καριέρων, έλαβε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως ο απόλυτος καθαρός λογαριασμός”.

Η ιστορία του Πρέσκοτ Μπους έχει καταδικαστεί τόσο από τους συντηρητικούς όσο και από ορισμένους φιλελεύθερους ως μη έχουσα καμία σχέση με τον σημερινό πρόεδρο. Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι ο Πρέσκοτ Μπους είχε ελάχιστη σχέση με τον Έιβεριλ Χάριμαν και ότι οι δύο άνδρες ήταν πολιτικά αντίθετοι μεταξύ τους.

Ωστόσο, τα έγγραφα από τα έγγραφα του Χάριμαν περιλαμβάνουν ένα κολακευτικό προφίλ του Χάριμαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην εφημερίδα New York Journal American και δίπλα σε αυτό στα αρχεία υπάρχει μια επιστολή του Πρέσκοτ Μπους προς τον οικονομικό συντάκτη της εν λόγω εφημερίδας με την οποία συγχαίρει την εφημερίδα για τη δημοσίευση του προφίλ. Πρόσθεσε ότι “η απόδοση και η όλη στάση του Χάριμαν ήταν πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας για τους συνεργάτες και τους φίλους του”.

Η Anti-Defamation League στις ΗΠΑ υποστηρίζει τον Πρέσκοτ Μπους και την οικογένεια Μπους. Σε ανακοίνωσή τους πέρυσι ανέφεραν ότι “φήμες σχετικά με τους υποτιθέμενους ναζιστικούς “δεσμούς” του αείμνηστου Πρέσκοτ Μπους … έχουν κυκλοφορήσει ευρέως μέσω του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια. Οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες και πολιτικά υποκινούμενες … Ο Πρέσκοτ Μπους δεν ήταν ούτε ναζιστής ούτε συμπαθών των ναζί”.

Ωστόσο, ένα από τα παλαιότερα εβραϊκά έντυπα της χώρας, το Jewish Advocate, έχει προβάλει λεπτομερώς τη διαμάχη.

Περισσότερα από 60 χρόνια αφότου ο Πρέσκοτ Μπους βρέθηκε για λίγο στο στόχαστρο την εποχή ενός μακρινού πολέμου, ο εγγονός του αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό είδος ελέγχου, ο οποίος όμως στηρίζεται στην ίδια αντίληψη ότι, για ορισμένους ανθρώπους, ο πόλεμος μπορεί να είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ