Τι μας αρέσει

Γκάι Στάντινγκ: ξανά στην Ελλάδα για ζωντανή συζήτηση με τον Γ. Βαρουφάκη

25.10.22 – Pressenza Athens

Ο γνωστός οικονομολόγος και “γκουρού” του βασικού εισοδήματος, Γκάι Στάντινγκ επισκέπτεται τη χώρα μας περίπου ένα χρόνο μετά τις εκδηλώσεις που είχαν διοργανωθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Βασικό Εισόδημα, το 2021. Αυτή τη φορά η πρόσκληση γίνεται από το mέta – Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, ενόψει της κυκλοφορίας της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου του “Το Πρεκαριάτο – η νέα επικίνδυνη τάξη”, από τις εκδόσεις Τόπος και ως μέρος της νέας εκδοτικής σειράς του mέta.

Με αυτή την αφορμή είναι προγραμματισμένη μια συζήτηση μεταξύ του Γκάι Στάντινγκ και του Γιάνη Βαρουφάκη, για τις κοινωνικο-πολιτικές προκλήσεις της διάχυσης της εργασιακής επισφάλειας. Θα προλογίσει ο Σωτήρης Μητραλέξης, δρ Πολιτικών Επιστημών, διευθυντής του ακαδημαϊκού τομέα του mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Βιομηχανικό Πάρκο Πλύφα, Κορυτσάς 39, Αθήνα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ προκράτηση θέσεων μπορείτε να κάνετε εδώ. Θα υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας από αγγλικά.

Για το πρεκαριάτο
Ο όρος πρεκαριάτο αποτελεί κοινό τόπο της πολιτικής και κοινωνικής ανάλυσης σήμερα — μολαταύτα, το βιβλίο που τον εισήγαγε δεν είχε μεταφραστεί προηγουμένως στη γλώσσα μας. Πρωτοδημοσιευμένο το 2011, “Το Πρεκαριάτο” του Στάντινγκ αποτελεί τον πρώτο απολογισμό μιας αναδυόμενης τάξης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρωτοφανή ανασφάλεια, μπαινοβγαίνοντας σε επισφαλείς θέσεις εργασίας που δίνουν μηδενική προοπτική και ελάχιστο νόημα και στη ζωή τους. Πέρα από την άχαρη ζωή που επιφυλάσσει στους πρεκάριους η παρούσα μετάλλαξη του καπιταλισμού, οι εσωτερικές διαιρέσεις του πρεκαριάτου έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνολική κοινωνική αστάθεια λ.χ. με την στοχοποίηση των μεταναστών ή άλλων ευάλωτων ομάδων και ενίσχυση του πολιτικού εξτρεμισμού. Ο Στάντιγνκ επιχειρηματολογεί υπέρ μιας νέας πολιτικής η οποία θέτει τους φόβους και τις προσδοκίες του πρεκαριάτου στο επίκεντρο μιας προοδευτικής στρατηγικής αναδιανομής και ασφάλειας του εισοδήματος.

Η μετάφραση του βιβλίου του Γκάι Στάντινγκ στα ελληνικά συνοδεύεται από νέο πρόλογο, στον οποίο ο συγγραφέας τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις της πανδημίας Covid-19 και τις επιπτώσεις της στο πρεκαριάτο.

Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και μνημονίου, δύο χρόνια πανδημίας και την πολεμική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διαχέεται σήμερα με ολοένα και περισσότερες συνέπειες για την ενέργεια, τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και κατ’ επέκταση την εργασία, “Το Πρεκαριάτο” δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο (και) στη σημερινή Ελλάδα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ