Τι μας αρέσει

Ιρλανδία: Τη χορήγηση του «βασικού εισοδήματος» στους καλλιτέχνες αποφάσισε η κυβέρνηση

2.000 καλλιτέχνες θα λαμβάνουν 325€ εβδομαδιαία σε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινάει στην Ιρλανδία, το οποίο ονομάζεται «Βασικό Εισόδημα για τις Τέχνες».

H κυβέρνηση της Ιρλανδίας αποφάσισε να χορηγήσει για τα επόμενα τρία χρόνια σε περίπου δύο χιλιάδες ηθοποιούς, μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες ένα βασικό εγγυημένο εισόδημα.

Ο τρόπος που θα λειτουργήσει μια τέτοιου είδους στρατηγική έχει τεθεί ήδη σε ανοιχτή διαβούλευση. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων στον χώρο των τεχνών θα πληρώνεται εβδομαδιαίως ώστε να είναι σε θέση να αφοσιωθεί με τις δημιουργικές του ασχολίες. Το ποσό πληρωμής, το οποίο και θα προταθεί στη διαβούλευση, πρόκειται να αγγίζει τα 10.50€ την ώρα. Ενώ το ύψος του συνολικού επιδόματος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Ένα μέτρο ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας
Στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας οι πολιτιστικοί χώροι αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο για μεγάλα χρονικά διαστήματα εξαιτίας των περιορισμών που υπαγόρευαν οι συνθήκες της πανδημίας. Με την Υπουργό Πολιτισμού, Catherine Martin, να προβαίνει στη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, της οποίας ο σκοπός είναι να προτείνει διάφορους τρόπους ανάκαμψης στον χώρο του πολιτισμού από τις «άνευ προηγουμένου ζημιές» που υπέστη λόγω πανδημίας.

Στην κορυφή των προτάσεων του συγκεκριμένου κλιμακίου βρισκόταν η κατάρτιση ενός σχεδίου για ένα βασικό εισόδημα «τριών ετών στις τέχνες, τον πολιτισμό, την οπτικοακουστική και live performance καθώς και άλλους της τομείς ψυχαγωγίας».

Τι προβλέπει η στρατηγική του «Βασικού Εισοδήματος» στις τέχνες;
Σε προηγούμενες δηλώσεις της, η Υπουργός είχε αναφέρει ότι η Ιρλανδική Κυβέρνηση επρόκειτο να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο πλάνο με 25 εκατομμύρια ευρώ και ότι η εφαρμογή του θα ξεκινούσε στις αρχές του 2022.

Στην ανοιχτή διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 27 Ιανουαρίου, θέμα συζήτησης αποτελούν οι στόχοι του μελλοντικού προγράμματος, ποιος θα δικαιούται το βασικό εισόδημα, με ποια διαδικασία θα επιλέγονται οι δικαιούχοι και ποιο είναι το κατάλληλο ύψος πληρωμής.

Αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρος ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού που θα λαμβάνουν το βασικό εισόδημα, ωστόσο έχει προταθεί ένα νούμερο της τάξης των δύο χιλιάδων ατόμων. Ενώ στη διαβούλευση ειπώθηκε ότι αν ο αριθμός των δικαιούχων ξεπερνά τις διαθέσιμες θέσεις, τότε οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα επιλεγούν με τυχαίο τρόπο.

Πηγή: monopoli

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ