Πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη θεματική του mέta και εμπλέκουν το κοινό είτε με καθιερωμένες μορφές δημόσιας συζήτησης είτε με καλλιτεχνικές δράσεις
Επαναπρογρογραμματισμός προβολής Τρίτη 17/05/22, ώρα 19:00 στον Μικρόκοσμο με το ντοκιμαντέρ ΕΡΕΙΠΙΑ της Ζωής Μαυρουδή.
17/05/2022 // 19:00 – 21:00 EEST
Το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta), με σταθερή την επιδίωξή του για διασταύρωση της γλώσσας της τέχνης και του πολιτικού επιχειρήματος, προχωρά σε μία σειρά προβολών ανά τακτά διαστήματα στον πολυχώρο Μικρόκοσμος, φέρνοντας (κυριολεκτικά) στο κέντρο της ματιάς μας ένα είδος κατεξοχήν συνδεδεμένο με αυτή την επιδίωξη: τον κινηματογράφο.
Οροθετικές γυναίκες: Το χρονικό μίας διαπόμπευσης – δέκα χρόνια μετά
Ηθικός πανικός, δαιμονοποίηση της οροθετικότητας, της σεξεργασίας και της εξάρτησης από ουσίες, καταναγκαστικές ιατρικές πράξεις: και όλα αυτά στην υπηρεσία ενός προεκλογικού show, οι εμπνευστές του οποίου έχουν ακόμη το θράσος να πρωταγωνιστούν στην δημόσια ζωή.
Πρόκειται για την “υπόθεση των οροθετικών γυναικών” που ξέσπασε τον Μάιο του 2012, με τραγικές επιπτώσεις για τις εμπλεκόμενες γυναίκες και με δικαστικές προεκτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι σήμερα.
Δέκα χρόνια μετά, το mέta (Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού), θυμάται αυτή την θλιβερή επέτειο και ανακινεί τα ερωτήματα σχετικά με τις κοινωνικές στάσεις, τις επίσημες πολιτικές και τις επικοινωνιακές στρατηγικές που τη συνοδεύουν, προβάλλοντας, στο πλαίσιο της σειράς mέta-cinema, το ωριαίο ντοκυμανταίρ Ruins/Ερείπια (2013) της Ζωής Μαυρουδή, που συνιστά ακριβώς το “χρονικό της διαπόμπευσης” των φερόμενων ως οροθετικών γυναικών.
Η ταινία θα προβληθεί την Τρίτη 17 Μαϊου στον “Μικρόκοσμο” (Λεωφόρος Συγγρού 106) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ώρα προσέλευσης 19.00.
(Η αρχικώς προγραμματισμένη προβολή αναβλήθηκε λόγω συμμετοχής την ίδια ημέρα στην έκτακτη διαδήλωση μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου/Zakie Oh).
Σκηνοθεσία: Ζωή Μαυρουδή
Διεύθυνση φωτογραφίας/κάμερα: Γιάννης Χίνος
Μοντάζ: Antonio Rochira
Post-processing: Αντώνιος Δημόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Fruto5
Συνθέτης: Diamanda Galás, “This is the Law of the Plague” (Plague Mass, live 1991)
Εκτέλεση Παραγωγής: Θεοδώρα Οικονομίδου, Λουκάς Σταμέλλος
Μια παρουσίαση της Ζωής Μαυρουδή, της Θεοδώρας Οικονομίδου, του Omnia TV και του περιοδικού UNFOLLOW
(Διάρκεια: 53 λεπτά)
Θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα και παρεμβάσεις της δημοσιογράφου Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου, της Ελίζας Γκορόγια από την “Θετική Φωνή”, του Χρήστου Σαγρέδου από το Δίκτυο Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων και του δικηγόρου Κώστα Φαρμακίδη.
Το mέta αποτελεί διεθνή ερευνητικό και πολιτιστικό οργανισμό, συνδεόμενο με το κοινοβουλευτικό κόμμα ΜέΡΑ25, το ευρωπαϊκό κίνημα DίEM25 και την Προοδευτική Διεθνή. Ιδρύθηκε υπό μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας το 2020. Σκοπός του είναι η χαρτογράφηση ευτοπικών εναλλακτικών στην μετακαπιταλιστική συνθήκη στην οποία έχουμε εισέλθει, μέσω ακαδημαϊκών και καλλιτεχνικών δράσεων σχετικών με τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, οικολογικές, πολιτιστικές και πολιτισμικές προκλήσεις της εποχής.
Ο κινηματογράφος Μικρόκοσμος (μέλος των Europa Cinemas) γεννήθηκε το φθινόπωρο του 2004 επί της Λεωφόρου Συγγρού, απέναντι από το εργοστάσιο του Φιξ, εξοπλισμένος με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και με εντελώς ξεχωριστή αρχιτεκτονική αισθητική. Έχοντας στεγάσει μέχρι σήμερα πλήθος φεστιβάλ και αφιερωμάτων, χωρίς ποτέ να απομακρυνθεί από την προβολή ταινιών πρώτης προβολής της κινηματογραφικής αγοράς, προσηλωμένος στις πλέον σινεφίλ επιλογές και ιδιαίτερα φιλόξενος στις ανεξάρτητες ελληνικές παραγωγές, ο Μικρόκοσμος έχει δημιουργήσει το δικό του κοινό που τον επιλέγει για τις ιδανικές συνθήκες προβολής, τις προσεγμένες επιλογές του, ενίοτε και το αυτόνομο bar που λειτουργεί στο φουαγιέ του με χαμηλές τιμές και κινηματογραφική ατμόσφαιρα.
H Ζωή Μαυρουδή είναι κινηματογραφίστρια, σεναριογράφος, θεατρική συγγραφέας και ηθοποιός. Η θεατρική δουλειά της έχει παρουσιαστεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα κινηματογραφικά της σενάρια έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς. Έχει αρθογραφήσει για ανθρώπινα
δικαιώματα, πολιτική και κινηματογράφο στην Ελλάδα και την Αγγλία.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ