Πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη θεματική του mέta και εμπλέκουν το κοινό είτε με καθιερωμένες μορφές δημόσιας συζήτησης είτε με καλλιτεχνικές δράσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Δραστηριότητες

Βιβλιοπαρουσίαση: «Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης | Από την Ουκρανία και την πανδημία στη νέα πλανητική τάξη»

25 Απριλίου // 19:00 21:00 EEST

Το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού και οι Εκδόσεις Τόπος σας προσκαλούν την Τρίτη 25 Απριλίου στις 7 μ.μ. στον «Κήπο του Μουσείου» (Αρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα 106 82) στη βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Δημήτρη Β. Πεπόνη «Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης: Από την Ουκρανία και την πανδημία στη νέα πλανητική τάξη» (εκδόσεις Τόπος/mέta).

Για το βιβλίο συζητούν:

  • Κώστας Ήσυχος, πρ. αναπλ. Υπουργός Άμυνας
  • Βιβή Δ. Κεφαλά, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Κώστας Κουτσουρέλης, συγγραφέας, διευθυντής Νέο Πλανόδιον
  • Νίκος Ξυδάκης, πρ. αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών
  • Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Ράπτης και σχολιάζουν ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Β. Πεπόνης και ο συνεπιμελητής Σωτήρης Μητραλέξης, ερευνητικός δ/ντης του mέta.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Σε τι κόσμο θα ζήσουμε; Ποια εποχή ανατέλλει μπροστά μας;

Ζούμε το κύκνειο άσμα μιας παγκόσμιας τάξης και την απαρχή ενός νέου μακροϊστορικού κύκλου.

Με αφορμή τον πόλεμο της Ουκρανίας και την κρίση της πανδημίας, το βιβλίο σκιαγραφεί τη διαμόρφωση μιας νέας πλανητικής τάξης και πραγματεύεται την ολοκλήρωση τριών διαφορετικών και εν μέρει επάλληλων ιστορικών κύκλων, της μεταψυχροπολεμικής τάξης (1991-), του μεταπολεμικού κόσμου (1945-) και μιας μεγάλης εποχής της ανθρώπινης ιστορίας (19ος αιώνας-), της Εποχής της Μεγάλης Παρέκκλισης. Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα και με έτος-ορόσημο το 2037, οι τρεις ιστορικοί κύκλοι που καθόρισαν τις τάξεις, τον κόσμο και την εποχή των τελευταίων δύο αιώνων θα έχουν ολοκληρωθεί: η μεγάλη παρέκκλιση θα έχει κλείσει.

Από την ιστορία στην πολιτική γεωγραφία, από την ολοκλήρωση της αμερικανικής ηγεμονικής περιόδου στην επιστροφή της Ασίας, από την τεχνολογία στη δημογραφία και από τη νεωτερικότητα στη μετα-εκκοσμίκευση, το βιβλίο επιχειρεί μια ανατομία των εξελίξεων μακράς κλίμακας, με στόχο να αποτελέσει εργαλείο για την κατανόηση των κοσμοϊστορικών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα στο μεταίχμιο του τέλους μιας εποχής και της απαρχής ενός νέου μακροϊστορικού κύκλου.

Κήπος του Μουσείου

28ης Οκτωβρίου 44
Αθήνα,10682Ελλάδα

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ