Πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη θεματική του mέta και εμπλέκουν το κοινό είτε με καθιερωμένες μορφές δημόσιας συζήτησης είτε με καλλιτεχνικές δράσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Δραστηριότητες

Ψηφιακά εγκαίνια του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού

13/05/2021 // 20:00 22:30 EEST

Για να φανταστούμε τον κόσμο εκ νέου!

Ελεύθερη συμμετοχή

Μέσα από μια σειρά εντεινόμενων κρίσεων, ο καπιταλισμός έχει ήδη μετατραπεί σε μια δυστοπική, μεταμοντέρνα, υψηλής τεχνολογίας εκδοχή της φεουδαρχίας. Ο μετακαπιταλισμός είναι συνεπώς ήδη εδώ.

Μέσα από την τέχνη και την έρευνα, το επιχείρημα και την ποίηση, το mέta, το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, εργάζεται στην κατεύθυνση της ρήξης με ένα δυστοπικό παρόν ώστε να φανταστούμε τον κόσμο εκ νέου, ώστε να αδράξουμε την τρέχουσα ιστορική μας στιγμή και να βοηθήσουμε τα ριζοσπαστικά προοδευτικά κινήματα να βρουν ένα μονοπάτι διαφορετικό από τον αναδυόμενο ζοφερό μετακαπιταλισμό, ένα μονοπάτι προς μια μετακαπιταλιστική συνθήκη που αξίζει τον αγώνα μας και που αξίζει να ζούμε σε αυτήν.

Το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta) συστήνεται στο ευρύ κοινό και τα μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζοντας τους στόχους, τις δράσεις και τους ανθρώπους του, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μία υβριδική εκδήλωση, πλαισιωμένη από καλλιτεχνικά δρώμενα, η οποία θα μεταδοθεί την Πέμπτη 13 Μαϊου από τις 8 έως τις 9 το βράδυ. Το video έναρξης είναι μια παραγωγή της ομάδας του mέta, σκηνοθεσία και γενική επιμέλεια Βασίλη Κουντούρη και Violet Louise της ομάδας Studio19, σκηνοθεσία δράσεων του Δημήτρη Ζωγραφάκη και animation του Yokanima (Yorgos Karagiorgos).

Την οπτική τους μοιράζονται τα μέλη του Συμβουλευτικού Σώματος του mέta:

Γιάνης Βαρουφάκης (Bουλευτής, Γραμματέας ΜέΡΑ25, καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μάρι Βελονάκη (Ερευνήτρια Δημιουργικής Ρομποτικής, Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας & εικαστική καλλιτέχνις), Noam Chomsky (Γλωσσολόγος και φιλόσοφος, MIT), Brian Eno (Μουσικός, Εικαστικός καλλιτέχνης), Antara Haldar (Καθηγήτρια έδρας Εμπειρικών Νομικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Cambridge), Srećko Horvat (Φιλόσοφος, συγγραφέας και ακτιβιστής), Νίκος Θεοχαράκης (Kαθηγητής Οικονομικής Θεωρίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών), James K. Galbraith (Οικονομολόγος & καθηγητής Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο του Austin, Texas), Anish Kapoor (Γλύπτης), Ken Loach (Σκηνοθέτης), Beral Madra (Κριτικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων), Preethi Nallu (Συγγραφέας και Κινηματογραφίστρια και Ειδική Υπεράσπισης), Shirin Neshat & Shoja Azari (Κινηματογραφιστές και εικαστικοί καλλιτέχνες), Νίκος Παπαστεργιάδης (Καθηγητής, Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης), Paul Tyson (Ερευνητικός εταίρος στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, Πανεπιστήμιο του Queensland), Ηλιάνα Φωκιανάκη (Ιδρύτρια & καλλιτεχνική διευθύντρια, State of Concept Athens).

Στις καλλιτεχνικές δράσεις συμμετέχουν:

Η Θεατρική Ομάδα “Αστροναύτες”, οι Αγγελική Νικολακάκη και Τίνα Γουρτζή και οι Βασίλης Κουντούρης και Violet Louise της ομάδας Studio19.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από το θέατρο “Ιλίσια”. Συμμετέχουν:

Δανάη Στράτου – Πρόεδρος mέta,
Σίσσυ Βελισσαρίου – Αντιπρόεδρος mέta,
Σωτήρης Μητραλέξης – Ακαδημαϊκός Διευθυντής mέta,
Νίκος Καναρέλης – Πολιτιστικός Διευθυντής mέta.

Την εκδήλωση παρουσιάζουν η Μαρία Καρακίτσου και η Νίκη Σερέτη.

Συντονίζει ο Κώστας Ράπτης – Υπεύθυνος Επικοινωνίας του mέta.

****

Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού: Ποιοι και Τι.

Το Κέντρο Μεταπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta) ιδρύθηκε το 2020, ως μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός για την ενίσχυση της κίνησης ιδεών σε ριζοσπαστική κατεύθυνση και την τροφοδοσία του ΜΕΡΑ25, του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς (Progressive International), που εκπροσωπούνται και στην διοίκησή του.

Το mέta κινείται σε δύο άξονες: τον ακαδημαϊκό/πολιτικό/επιμορφωτικό και τις πολιτιστικές/καλλιτεχνικές δράσεις. Οι δράσεις του προβλέπεται να απλώνονται από την έρευνα, την διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων και φεστιβάλ, τις εκδόσεις, την παραγωγή ενημερωτικού υλικού μέχρι την δημιουργία καλλιτεχνικού υλικού και δρωμένων, με άξονα τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, οικολογικές και πολιτισμικές διαστάσεις των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το Διοικητικό Συμβούλιό του αποτελούν οι: Δανάη Στράτου (πρόεδρος), Σίσσυ Βελισσαρίου (αντιπρόεδρος), Ελένη Σπετσιώτη (γραμματέας), Μιχάλης Χατζηθεοδώρου (ταμίας), David AdlerIvana Nenadović (μέλη).

Διεύθυνση γραφείων: Μαυρομματαίων 15, Αθήνα 10434.

meta

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ