Πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη θεματική του mέta και εμπλέκουν το κοινό είτε με καθιερωμένες μορφές δημόσιας συζήτησης είτε με καλλιτεχνικές δράσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Δραστηριότητες

mέta-cinema, «σταγώνες», Τετάρτη 26 Απριλίου, (ώρα προσέλευσης 19:30), σινεμά Μικρόκοσμος.

26/04/2023 // 20:00 22:00 EEST

Το mέta, Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού με σταθερή την επιδίωξή του για διασταύρωση της γλώσσας της τέχνης και του πολιτικού επιχειρήματος, συνεχίζοντας τη σειρά προβολών ανά τακτά διαστήματα στον πολυχώρο Μικρόκοσμος, φέρνοντας (κυριολεκτικά) στο κέντρο της ματιάς μας ένα είδος κατεξοχήν συνδεδεμένο με αυτή την επιδίωξη: τον κινηματογράφο.

Ελεύθερη είσοδος | Με αγγλικούς υπότιτλους

Στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 106, Αθήνα 117 41)

Τετάρτη 26 Απριλίου, 2023 (ώρα προσέλευσης 19:30)

Με την ευγενή συνδρομή Ελλήνων και ξένων δημιουργών, που όχι σπάνια αντιμετωπίζουν συνθήκες αποσιώπησης, το mέta προτείνει στο ευρύτερο κοινό σημαντικές πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές, οι οποίες οπτικοποιούν, αλλά και προβληματοποιούν κριτικά, διαφορετικές πτυχές της πολύπλευρης κρίσης που μας περιβάλλει, καθώς και να υποδεικνύουν χειραφετησιακές εναλλακτικές. Γιατί συχνά η οπτική γλώσσα αποδεικνύεται περισσότερο πυκνή από πολλές σελίδες γραπτών στην αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας – και κάποτε ολότελα καθηλωτική.

Tο mέta παρουσιάζει την ταινία-ντοκυμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού «σταγώνες»

Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Η άμεση πώληση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερούείναι η εμφανής ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες που μπορεί κανείς ίσως να φανταστεί. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές και λείπει από τη σχετική συζήτηση είναι η έμμεση ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που περνά αθέατη σχεδόν από δίπλα μας εδώ και δεκαετίες, με συνέπειες τόσο ολέθριες για την υγεία, που θίγουν και την ίδια την επιβίωσή μας. Αυτές τις ορατές και μη πλευρές της ιδιωτικοποίησης του νερού, θα αναδείξουμε μέσα από το ντοκιμαντέρ.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΣΗΜΕΡΑθα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του ντοκιμαντέρ. Ταξιδεύοντας σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπόκαι Βόλο) θα δούμε ότι ο “πόλεμος του νερού” δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν συμπολίτες μας εδώ και χρόνια και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας. Ο ίδιος ο τίτλος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται ακριβώς στους αγώνες που γίνονται για τις σταγόνες της ζωής.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.


Έρευνα, σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή: Νέλλη Ψαρρού
Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέλλα Μελιγκουνάκη
Μοντάζ: Γιάννης Φραγκουλάκης
Επικοινωνία, υποστήριξη παραγωγής: Παντελής Παντελόγλου
Μουσική: Χρήστος Γαρμπιδάκης – Dergar
Μοντάζ teaser: Μιχάλης Αλεξάκης
Γραφιστικά υλικού προβολής: Άγγελος Πουλιάσης

mέta

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ