Πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη θεματική του mέta και εμπλέκουν το κοινό είτε με καθιερωμένες μορφές δημόσιας συζήτησης είτε με καλλιτεχνικές δράσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Δραστηριότητες

mέta-cinema: πρεμιέρα 15/3/22, 20:00 η ώρα στον Μικρόκοσμο με τις Πικροδάφνες της Πάολας Ρεβενιώτη.

15/03/2022 // 20:00

Το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta), με σταθερή την επιδίωξή του για διασταύρωση της γλώσσας της τέχνης και του πολιτικού επιχειρήματος, προχωρά σε μία σειρά προβολών ανά τακτά διαστήματα στον πολυχώρο Μικρόκοσμος, φέρνοντας (κυριολεκτικά) στο κέντρο της ματιάς μας ένα είδος κατεξοχήν συνδεδεμένο με αυτή την επιδίωξη: τον κινηματογράφο.


Με την ευγενή συνδρομή Ελλήνων και ξένων δημιουργών, που όχι σπάνια αντιμετωπίζουν συνθήκες αποσιώπησης, το mέta προτείνει στο ευρύτερο κοινό σημαντικές πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές, οι οποίες οπτικοποιούν, αλλά και προβληματοποιούν κριτικά, διαφορετικές πτυχές της πολύπλευρης κρίσης που μας περιβάλλει, καθώς και υποδεικνύουν χειραφετησιακές εναλλακτικές. Γιατί συχνά η οπτική γλώσσα αποδεικνύεται περισσότερο πυκνή από πολλές σελίδες γραπτών στην αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας – και κάποτε ολότελα καθηλωτική.


Οι “Πικροδάφνες” της Πάολας Ρεβενιώτη, μια νυχτερινή περιπλάνηση της δημιουργού μαζί με την Μπέτυ Βακαλίδου και την Εύα Κουμαριανού στις γωνιές της Αθήνας όπου άλλοτε ανθούσε η σεξεργασία των τρανς γυναικών, αποτελούν μια μαρτυρία (νοσταλγική, συχνά χιουμοριστική και ενίοτε ωμή) για τα σεξουαλικά ήθη, τη διεκδίκηση αυτοπροσδιορισμού και τις αντιστάσεις στην περιθωριοποίηση που σημάδεψαν μια προηγούμενη περίοδο της ελληνικής κοινωνίας.


Direction: Paola Revenioti/Featuring: Betty Bakalidou, Eua Koumarianou, Paola Revenioti/Co-directed and Cinematography: Elpiniki Voutsa Rentzepopoulou, Alexandros Synodinos, Vangelis Tsakas, Yorgos Gkonos, Alexandros Kotsenos/Editing: Christina Lagouri, Alexandros Synodinos /Music: Opera di bestia /Research: Eliza Triantafyllou, Danai Maragoudaki/Production supervisor: Margarita Κ. Chomatianou/DCP: L’ Azur De La Mer I.K.E., Shooting Fish ® Productions/Contact: Vasilis Thanasis/Translation: Renée Molho/Production: © Paola Team Documentaries, 2020


Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτιδα.
Για την είσοδο θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.


Το mέta αποτελεί διεθνή ερευνητικό και πολιτιστικό οργανισμό, συνδεόμενο με το κοινοβουλευτικό κόμμα ΜέΡΑ25, το ευρωπαϊκό κίνημα DίEM25 και την Προοδευτική Διεθνή. Ιδρύθηκε υπό μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας το 2020. Σκοπός του είναι η χαρτογράφηση ευτοπικών εναλλακτικών στην μετακαπιταλιστική συνθήκη στην οποία έχουμε εισέλθει, μέσω ακαδημαϊκών και καλλιτεχνικών δράσεων σχετικών με τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, οικολογικές, πολιτιστικές και πολιτισμικές προκλήσεις της εποχής.


Ο κινηματογράφος Μικρόκοσμος (μέλος των Europa Cinemas) γεννήθηκε το φθινόπωρο του 2004 επί της Λεωφόρου Συγγρού, απέναντι από το εργοστάσιο του Φιξ, εξοπλισμένος με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και με εντελώς ξεχωριστή αρχιτεκτονική αισθητική. Έχοντας στεγάσει μέχρι σήμερα πλήθος φεστιβάλ και αφιερωμάτων, χωρίς ποτέ να απομακρυνθεί από την προβολή ταινιών πρώτης προβολής της κινηματογραφικής αγοράς, προσηλωμένος στις πλέον σινεφίλ επιλογές και ιδιαίτερα φιλόξενος στις ανεξάρτητες ελληνικές παραγωγές, ο Μικρόκοσμος έχει δημιουργήσει το δικό του κοινό που τον επιλέγει για τις ιδανικές συνθήκες προβολής, τις προσεγμένες επιλογές του, ενίοτε και το αυτόνομο bar που λειτουργεί στο φουαγιέ του με χαμηλές τιμές και κινηματογραφική ατμόσφαιρα.


Η Πάολα Ρεβενιώτη, είναι Ελληνίδα τρανς κινηματογραφίστρια, εκδότρια, ραδιοφωνική παραγωγός και πρωτοπόρα φυσιογνωμία του ελληνικού ΛΟΑΤ κινήματος. Από νεαρή ηλικία και λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού τρανς ατόμων από οποιαδήποτε εργασία, βιοπορίστηκε ως εργάτρια του σεξ.


mέta team

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ