Πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη θεματική του mέta και εμπλέκουν το κοινό είτε με καθιερωμένες μορφές δημόσιας συζήτησης είτε με καλλιτεχνικές δράσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Δραστηριότητες

mέta-cinema: πρεμιέρα 12/2/22 17:30 στον Μικρόκοσμο με το Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη

12/02/2022 // 17:30

Το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta), με σταθερή την επιδίωξή του για διασταύρωση της γλώσσας της τέχνης και του πολιτικού επιχειρήματος, προχωρά σε μία σειρά προβολών ανά τακτά διαστήματα στον πολυχώρο Μικρόκοσμος, φέρνοντας (κυριολεκτικά) στο κέντρο της ματιάς μας ένα είδος κατεξοχήν συνδεδεμένο με αυτή την επιδίωξη: τον κινηματογράφο.

Με την ευγενή συνδρομή Ελλήνων και ξένων δημιουργών, που όχι σπάνια αντιμετωπίζουν συνθήκες αποσιώπησης, το mέta προτείνει στο ευρύτερο κοινό σημαντικές πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές, οι οποίες οπτικοποιούν, αλλά και προβληματοποιούν κριτικά, διαφορετικές πτυχές της πολύπλευρης κρίσης που μας περιβάλλει, καθώς και υποδεικνύουν χειραφετησιακές εναλλακτικές. Γιατί συχνά η οπτική γλώσσα αποδεικνύεται περισσότερο πυκνή από πολλές σελίδες γραπτών στην αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας – και κάποτε ολότελα καθηλωτική.

Και η αρχή σε αυτήν την πολύμηνη, όπως φιλοδοξούμε, περιπλάνηση γίνεται στις 12 Φεβρουαρίου 2022 ώρα 17:30 με το Digger. Η πολυβραβευμένη ταινία του Τζώρτζη Γρηγοράκη, που απέσπασε 14 υποψηφιότητες για τα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καίτοι τυπικά αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, αποτελεί μια πολύτιμη μαρτυρία για τον βιασμό της ελληνικής φύσης, την ανατροπή των κοινωνικών σχέσεων, αλλά και την ενεργοποίηση των πρωτογενών αντιστάσεων μπροστά στην επέλαση του εξορυκτικού κλάδου, που η (μετα)μνημονιακή μας δυστοπία προβάλλει ως βασιλική οδό “ανάπτυξης”.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές της ταινίας.

Για την είσοδο θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Το mέtaαποτελεί διεθνή ερευνητικό και πολιτιστικό οργανισμό, συνδεόμενο με το κοινοβουλευτικό κόμμα ΜέΡΑ25, το ευρωπαϊκό κίνημα DίEM25 και την Προοδευτική Διεθνή. Ιδρύθηκε υπό μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας το 2020. Σκοπός του είναι η χαρτογράφηση ευτοπικών εναλλακτικών στην μετακαπιταλιστική συνθήκη στην οποία έχουμε εισέλθει, μέσω ακαδημαϊκών και καλλιτεχνικών δράσεων σχετικών με τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, οικολογικές, πολιτιστικές και πολιτισμικές προκλήσεις της εποχής.

Ο κινηματογράφος Μικρόκοσμος(μέλος των Europa Cinemas) γεννήθηκε το φθινόπωρο του 2004 επί της Λεωφόρου Συγγρού, απέναντι από το εργοστάσιο του Φιξ, εξοπλισμένος με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και με εντελώς ξεχωριστή αρχιτεκτονική αισθητική. Έχοντας στεγάσει μέχρι σήμερα πλήθος φεστιβάλ και αφιερωμάτων, χωρίς ποτέ να απομακρυνθεί από την προβολή ταινιών πρώτης προβολής της κινηματογραφικής αγοράς, προσηλωμένος στις πλέον σινεφίλ επιλογές και ιδιαίτερα φιλόξενος στις ανεξάρτητες ελληνικές παραγωγές, ο Μικρόκοσμος έχει δημιουργήσει το δικό του κοινό που τον επιλέγει για τις ιδανικές συνθήκες προβολής, τις προσεγμένες επιλογές του, ενίοτε και το αυτόνομο bar που λειτουργεί στο φουαγιέ του με χαμηλές τιμές και κινηματογραφική ατμόσφαιρα.

Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος με σπουδές στην κοινωνική ψυχολογία, Μεταπτυχιακό Σκηνοθεσίας στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου (NFTS) στο Λονδίνo, και alumnus του Berlinale και Sarajevo Talent Campus. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει πολλές μικρού́ μήκους ταινίες, οι οποίες έχουν κερδίσει διεθνή προσοχή και βραβεία σε πάνω από́ εκατό φεστιβάλ κινηματογράφου όπου έχουν συμμετάσχει.

To DIGGER, η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, αναπτύχθηκε μέσω των υποτροφιών Nipkow, Cannes Cinefondation Residency και του εργαστηρίου Sundance Institute.

Έκανε πρεμιέρα στην 70η Berlinale όπου κέρδισε το βραβείο CICAE Art Cinema, τιμήθηκε μετο Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Σαράγεβο και συνέχισε την επιτυχημένη πορεία σε διεθνώς αναγνωρισμένα φεστιβάλ ανά τον κόσμο(AFI, Busan, Melbourne, Philadelphia, São Paolo, Haifa, Ghent, Goteborg μεταξύ άλλων). Κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – Αργυρό Αλέξανδρο και τέσσερα ακόμα βραβεία στη Θεσσαλονίκη.  Κατέκτησε 10 Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου).

mέta team

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ