Τι μας αρέσει

Μια συμμετοχική οικονομία | Συνέντευξη με τον Robin Hahnel

Ο ριζοσπάστης οικονομολόγος Robin Hahnel συμμετέχει σε μια συζήτηση με τον Ferdia O’Brien σχετικά με το νέο του βιβλίο,  A Participatory Economy.

 Το βιβλίο “Μια συμμετοχική οικονομία” απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν μια δίκαιη, οικολογική οικονομία, αλλά θέλουν να μάθουν πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια εναλλακτική στον καπιταλισμό. Παρουσιάζει μια συναρπαστική, νέα εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό. Προτείνει και υπερασπίζεται συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς μπορούν να ληφθούν όλες οι οικονομικές αποφάσεις της κοινωνίας χωρίς να καταφεύγουν σε ανεξέλεγκτες και απάνθρωπες αγορές (καπιταλισμός) ή σε κεντρικές αρχές σχεδιασμού (κομμουνισμός). Εξηγεί τη βιωσιμότητα του οράματος του πρώιμου σοσιαλισμού για μια οικονομία στην οποία οι εργαζόμενοι έρχονται μαζί για να αποφασίσουν μεταξύ τους τι θα παράγουν και τι θα καταναλώνουν. Ταυτόχρονα, ο Hahnel προτείνει νέα χαρακτηριστικά σε αυτό το οικονομικό μοντέλο, μεταξύ των οποίων προτείνει πώς θα μπορούσε να οργανωθεί κοινωνικά η “αναπαραγωγική εργασία”, πώς να σχεδιάζονται οι επενδύσεις και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ώστε να μεγιστοποιείται η λαϊκή συμμετοχή και η αποτελεσματικότητα, και τέλος, πώς μια συμμετοχική οικονομία θα μπορούσε να συμμετέχει στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις χωρίς να παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της σε έναν κόσμο όπου η οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των εθνών υπήρξε ιστορικά άδικη και άνιση. Ο Robin Hahnel είναι ριζοσπάστης ακτιβιστής και οικονομολόγος που δια βίου δίνει έμφαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις στον καπιταλισμό.

Ο Ferdia είναι ιδρυτικό μέλος του DiEM25. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και ζει στην Ιρλανδία. Μπορείτε να βρείτε το έργο του στο aftertheoligarchy.com και στο Twitter: @afteroligarchy

Το Firestorm Books είναι ένα συλλογικό ριζοσπαστικό βιβλιοπωλείο και χώρος εκδηλώσεων της κοινότητας στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας:  Twitter | YouTube | Website.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ