Νέα
mέta-συζήτηση: Jeremy Corbyn & ελληνικά προοδευτικά think tanks
Το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού είχε τη χαρά να διοργανώσει, στο περιθώριο των εργασιών του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜΕΡΑ25, συνάντηση γνωριμίας του τέως ηγέτη των Βρετανών Εργατικών και συνιδρυτή της Προοδευτικής Διεθνούς, Τζέρεμι Κόρμπιν με εκπροσώπους ελληνικών προοδευτικών δεξαμενών σκέψης και ερευνητικών συλλογικοτήτων.
Παρέστησαν οι Δανάη Στράτου, Σίσσυ Βελισσαρίου, Νίκος Θεοχαράκης και Κώστας Κανελλόπουλος (από το Δ.Σ., το Συμβουλευτικό Σώμα και την ομάδα εργασίας του ακαδημαϊκού τομέα του mέta), Κώστας Δουζίνας και Δανάη Κολτσίδα από το Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς”, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Κώστας Γούσης από το “Έτερον”, Παναγιώτης Σωτήρης και Γιώργος Σουβλής από το Historical Materialism Greece, ο Σεραφείμ Σεφεριάδης από το Εργαστήριο Συγκρουσιακής Πολιτικής και η καθηγήτρια Άντζελα Δημητρακάκη. Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του ακαδημαϊκού τομέα του mέta Σωτήρης Μητραλέξης.
Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν μια μεγάλη θεματική γκάμα: από την ανάγκη μιας νέας σύζευξης αριστερής σκέψης και πράξης, μέχρι τους παραλληλισμούς της ελληνικής και βρετανικής εμπειρίας, το ερώτημα της σχέσης των υποτελών τάξεων και δη της νεολαίας με την πολιτική σήμερα, την προβολή της δημόσιας ιδιοκτησίας και της περιστολής της αγοράς ως άκρως επίκαιρου και όχι “οραματικού” προτάγματος, τις επιπτώσεις της gig economy, τις κυοφορούμενες νέες κοινωνικές συγκρούσεις και την απειλή της ακροδεξιάς.
Στις απαντήσεις του ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανέπτυξε την θεώρησή του για τον κοινοτικό σοσιαλισμό και για την ανάγκη να ενθαρρύνουμε τη δυναμική που έχει αυτή τη στιγμή το σοσιαλιστικό πρόταγμα για μια οργάνωσή μας σε κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης και μιας κοινοτικής οργάνωσης εντός των κομμάτων. Ανέπτυξε τη σημασία της συνεργατικής οργάνωσης και των τρόπων με τους οποίους η συλλογική ιδιοκτησία είναι αποτελεσματική και δημοκρατική. Επέμεινε σχετικώς στα παραδείγματα των ορυχείων και των σιδηροδρομικών σταθμών που είχαν παλαιότερα μεγάλη σημασία για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και μίλησε για την ανάγκη εκστρατείας εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, σε σχέση και με τη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Όρισε το πώς εννοεί τον κοινοτικό σοσιαλισμό, αναπτύσσοντας πώς οι κοινότητες δρουν πολιτικώς με έναν σοσιαλιστικό τρόπο, αναφερόμενος και στις επιπτώσεις για την ψυχική υγεία. Τέλος, μίλησε για τους πρόσφυγες και μετανάστες και για το πώς γίνονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για τα δεινά των κοινωνιών, όταν αναπτύσσεται η ακροδεξιά ξενοφοβία και ρατσισμός. Επεσήμανε ότι η Αριστερά χρειάζεται να μειώσει αυτά τα φαινόμενα, αναπτύσσοντας μια αίσθηση ανθρωπιάς και κινητοποιώντας τις κοινότητες της εργατικής τάξης με ορίζοντα την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.
Παρών με την ιδιότητα του μέλους του Συμβουλευτικού Σώματος του mέta και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος καλωσόρισε τη δυνατότητα διαλόγου εντός της Αριστεράς, που δίνει αυτή η συνάντηση συλλογικοτήτων ακαδημαϊκού χαρακτήρα, χωρίς την αμεσότητα των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Αντιπαραθέσεων που, όπως είπε, μετά την εμπειρία του 2015 έχουν προκαλέσει στην Αριστερά έναν διχασμό εφάμιλλο, τηρουμένων των αναλογιών με αυτόν που προκάλεσε η σοβιετική επέμβαση του 1968 στην Τσεχοσλοβακία – και αυτό θα πρέπει να αναγνωρισθεί, προκειμένου η επιδίωξη της ενότητας να χαρακτηρίζεται από λογική συνοχή και ρεαλιστική εκτίμηση των διαφορών. Υπενθύμισε, πάντως, ότι η Mont Pelerin Society είναι ίσως η μόνη δεξαμενή σκέψης που άλλαξε την Ιστορία, από μία νεοφιλελεύθερη σκοπιά, γεγονός που μας δίνει μιαν αίσθηση της ισχύος του αντιπάλου, των ορίων των προσπαθειών μας και των προκλήσεων στις οποίες χρειάζεται να απαντήσουμε επαρκώς.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ