Τι μας αρέσει

Ακαδημία για το Βασικό Εισόδημα: Πολιτικές για ένα βιώσιμο μέλλον

pressenza [1, 2]

Ποιες είναι οι απαραίτητες πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας και τις κοινωνίες μας; Μπορεί το Βασικό Εισόδημα να βοηθήσει στην αποανάπτυξη ή τελικά θα αυξήσει την κατανάλωση;

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα: «Πολιτικές για ένα βιώσιμο μέλλον» στα πλαίσια του τριημέρου «Ακαδημία για το Βασικό Εισόδημα». Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτριας Οικονομικών της Εργασίας και του Κράτους Πρόνοιας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Η Gabriela Cabaña, Ανθρωπολόγος, Διδακτορική ερευνήτρια στο London School of Economics and Political Science και μέλος του Χιλιανού Δικτύου για το Βασικό Εισόδημα, παρουσίασε την πρόταση του Βασικού Εισοδήματος σε συνδυασμό με την αποανάπτυξη και πώς μπορούμε να χτίσουμε ένα μέλλον πιο βιώσιμο, προστατεύοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας καλύτερες κοινωνίες.

Ο Κωνσταντίνος Δημουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, παρουσίασε διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει για το πώς θα μπορούσαμε να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τον προβληματισμό ότι το Βασικό Εισόδημα ίσως τελικά αυξήσει τον καταναλωτισμό και δεν οδηγήσει στην αποανάπτυξη. Κατέληξε ότι το Βασικό Εισόδημα είναι ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά θα πρέπει οι πολιτικές να λάβουν υπόψη ταυτόχρονα με αυτό τη μείωση του χρόνου εργασίας αλλά και τη μείωση των χρεών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον οργανισμό Unconditional Basic Income Europe (UBIE) σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου και την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ινστιτούτο Freiburg για Μελέτες για το Βασικό Εισόδημα (FRIBIS).

Δείτε το βίντεο της συζήτησης στα ελληνικά:

Ακαδημία για το Βασικό Εισόδημα: Δημοτικές κοινωνικές πολιτικές

Τι κοινωνικές πολιτικές υλοποιούν οι δήμοι; Πώς στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες; Πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα Βασικού Εισοδήματος στην Ελλάδα;

Το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα: «Δημοτικές κοινωνικές πολιτικές και βασικό εισόδημα» στα πλαίσια του τριημέρου «Ακαδημία για το Βασικό Εισόδημα». Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Αντώνης Τριανταφυλλάκης, Αντιπρόεδρος του Unconditional Basic Income Europe.

Ο Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, παρουσίασε τις κοινωνικές πολιτικές που πραγματοποιούν οι δήμοι στην Ελλάδα και τα προγράμματα στήριξης των ευάλωτων ομάδων. Υποστήριξε ότι ένα μέτρο σαν το Βασικό Εισόδημα θα πρέπει να το υλοποιήσει η τοπική αυτοδιοίκηση και παρέθεσε ταυτόχρονα και τους προβληματισμούς του, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα και μελέτη για τις επιδράσεις που θα έχει το Βασικό Εισόδημα στους παραλήπτες και τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί.

Η Angelina Kussy, Ανθρωπολόγος, Διδακτορική στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, μέλος του Ισπανικού Δικτύου για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα, τόνισε τη σημασία των πόλεων στην εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών λόγω της εγγύτητας που έχουν με τους πολίτες. Σε σχέση με την χρηματοδότηση, ανέφερε το παράδειγμα εφαρμογής πιλοτικών προγραμμάτων Βασικού Εισοδήματος με τη χρήση εναλλακτικών νομισμάτων καθώς είναι ένας τρόπος να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και η αυτονομία των πόλεων.

Ο Jonny Douglas, συνιδρυτής και Διευθυντής Συνεργασιών του UBI Lab Network, ανέλυσε τη σημασία που μπορεί να έχει το Βασικό Εισόδημα στο μετασχηματισμό των κοινωνιών και των ίδιων των ανθρώπων. Υπογράμμισε ότι οι καινοτόμες κοινωνικές πολιτικές χρειάζονται να δοκιμαστούν με πιλοτικά προγράμματα σε μικρότερες κλίμακες αρχικά ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπό τους.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον οργανισμό Unconditional Basic Income Europe (UBIE) σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου και την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ινστιτούτο Freiburg για Μελέτες για το Βασικό Εισόδημα (FRIBIS).

Δείτε το βίντεο της συζήτησης στα ελληνικά:

Φωτογραφίες: Εβίτα Παρασκευοπούλου

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ