Νέα

mέta-μπουλούκι 2022: οδοιπορικό & backstage // mέta-troupe 2022: a journey and its backstage

Για δεύτερο -κατά σειρά- καλοκαίρι, το mέta, Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού διοργάνωσε το “mέta-μπουλούκι”: μια περιοδεία ανά την Ελλάδα η οποία, συνδυάζοντας διαφορετικές τέχνες και διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες, προτείνει το πνεύμα της συλλογικής γιορτής ως κατάσταση αυτοδικαίως πολιτική – στο φόντο της κρίσης, της πανδημίας, της πολεμικής φρενίτιδας και συνολικά της μεταβατικής εποχής που ζούμε. Όχι ως εκτόνωση, αλλά ως συνειδητή χειρονομία πλησιάσματος και άρσης των στεγανών ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια της χώρας, την “υψηλή” και την “λαϊκή” τέχνη, τον θεωρητικό προβληματισμό και την πολιτιστική δράση.


Η φετινή επέτειος των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή στρέφει το νου μας σε παλιές και νέες μορφές ξεριζωμού και μας εμπνέει να διασταυρώσουμε ιστορίες, ελληνικές και μη, της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, αλλά και της εγχώριας σημερινής μας δυστοπίας, σε κλίμα άλλοτε περίσκεψης, άλλοτε περιπαικτικής αυθάδειας και άλλοτε ευφρόσυνης ανάτασης. Για να αποδειχθεί ότι κοινή είναι η μοίρα των λαών.

Το ευρύ κοινό σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά, Ηράκλειο και Αθήνα, είχε την ευκαιρία να χαρεί την Αυγερινή Γάτση που με το ακορντεόν και τη φωνή θα πατήσει σε μονοπάτια και δρόμους που συνδέουν ανατολή και δύση μεταφέροντας τραγούδια για Σμυρνιές που βίωσαν τον ξεριζωμό, τη μοναξιά και την εγκατάσταση στο νέο /ξένο τους τόπο.
Ακολούθησε ο Δημήτρης Μυστακίδης, με την τριαντάχρονη διαδρομή στο ρεμπέτικο και τη λαϊκή κιθάρα, ο οποίος στην παράσταση “Amerika” ξεδιπλώνει μέσα από τραγούδια, διηγήσεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό την -τόσο επίκαιρη σε νέους καιρούς προσφυγιάς και μετανάστευσης γύρω μας- ιστορία, τους αγώνες, τη δημιουργία και τις ιδιαίτερες τεχνικές των Ελλήνων μεταναστών μουσικών στην Αμερική του 20ού αιώνα.
Τέλος, τη σκυτάλη πήρε το σχήμα των Σπύρου Γραμμένου και Κωνσταντίνου Πουλή, με τη συνοδεία του τραγουδοποιού Γιάννη Ταυλά, σε έναν λοξό σχολιασμό της πραγματικότητας, με κιθάρες, μπουζούκια, λαούτα, μαντολίνα, με πολύ μπρίο αλλά και με αναδρομές που φθάνουν στο ρεμπέτικο και παραδοσιακό τραγούδι.

Τα κέρδη από το “mέta-μπουλούκι” διατέθηκαν στο Habibi Works, μια πρωτοποριακή προσπάθεια για τη στήριξη των προσφύγων, και όχι μόνο, στον Κατσικά Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα διαπολιτισμικό πολυχώρο παραγωγής και μόρφωσης που ακολουθεί τις αρχές της αλληλέγγυας οικονομίας και της αυτο-οργάνωσης, στηριζόμενος αποκλειστικά στο crowdfunding.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ