Τι μας αρέσει

Η Πάολα Ρεβενιώτη μιλά για την αθέατη ιστορία της πόλης με αφορμή την προβολή του mέta στον Μικρόκοσμο.

Η αίθουσα του σινεμά «Μικρόκοσμος» ήταν κατακλυσμένη από νεαρά άτομα κατά μέσο όρο 25 με 30 ετών, έτοιμα να παρακολουθήσουν το ντοκιμανέρ «Πικροδάφνες». Η τοποθεσία της Συγγρού, όπου βρίσκεται το σινεμά, ίσως να ήταν τυχαία, ίσως και όχι, κανένας όμως δεν θα μπορούσε να αποφύγει τις συνδέσεις, τη σημειολογία, το βάθος και το πλήθος των εμπειριών που συνδέουν τις πρωταγωνίστριες με το μέρος αυτό.

Οι «Πικροδάφνες» είναι μια νυχτερινή περιδιάβαση από την Πάολα Ρεβενιώτη, την Εύα Κουμαριανού και την Μπέτυ Βακαλίδου στις παλιές πιάτσες σεξεργασίας των τρανς γυναικών στην Αθήνα. Είναι μια ταινία αρκετά νοσταλγική, αλλά ενίοτε χιουμοριστική έως σαρκαστική, με αρκετές πινελιές ωμότητας, η οποία φωτίζει άγνωστες στους νεότερους πτυχές της ιδιωτικότητας των νεοελλήνων. Αναδεικνύει επίσης και εκείνες τις τρανς γυναίκες, οι οποίες με πολλούς τρόπους αντιστάθηκαν στην περιθωριοποίηση και διεκδίκησαν την αξιοπρέπεια τους, την ορατότητα τους και την αποδοχή της ζωής τους.

Είναι μια παραγωγή του 2021, σε σκηνοθεσία της Πάολας Ρεβενιώτη και του Paola Team Documentaries που έχει προβληθεί ήδη σε πολλές πόλεις, σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σινεμά «Μικρόκοσμος» βρίσκεται στον αριθμό 106 της λεωφόρου Συγγρού, εναρκτήριο σημείο και του ντοκιμαντέρ. Ένα μπρος-πίσω μέσα στο χρόνο αλλά όχι στον χώρο, καθώς το αμάξι περνάει από μέρη γνωστά αλλά και άγνωστα, αποκαλύπτοντας την κρυφή για τους νεότερους ιστορία τους. Μια ιστορία τρυφερότητας, ωμού ερωτισμού, αλλά και μια αφήγηση της σκληρής και γυμνής πραγματικότητας που έζησαν οι τρεις γυναίκες. Η δομή του ντοκιμαντέρ είναι μια κίνηση της εικόνας σαν βραδινή περιπλάνηση, μέσα από τις πιάτσες της Συγγρού, της Καλλιθέας, της Μενελάου, του Ψυρρή, και φυσικά της Ομόνοιας.

Όλη η συνέντευξη εδω: https://olafaq.gr/people/stories/i-paola-revenioti-mila-gia-tin-atheati-plevra-tis-polis/?fbclid=IwAR34LAj9n1KW6ELWuviZBXOY4Mq-jUhTKc5CGV3JTjORVflI2K0xRWveacQ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ