News

It’s Time to Open The Black Boxes
Arts & Politics join forces

Το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, το DiEM25 και η Προοδευτική Διεθνής ανακοινώνουν με χαρά την απόφασή τους να υποστηρίξουν από κοινού το έργο “It’s Time to Open the Black Boxes”.

Σας καλούμε να περιηγηθείτε στηνέα ιστοσελίδα opentheblackboxes.org, στην οποία είναι πλέον δυνατή η συμμετοχή σε περισσότερες από 15 γλώσσες και να λάβετε μέροςστις δύο εν εξελίξει ανοικτές προσκλήσεις μας “Μορφοποίησε τον Κόσμο με την Λέξη σου” και “Στην Εποχή του Πολέμου”, υποβάλλοντας τις δικές σας λέξεις.

Ξεκινώντας από το 2012, με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Vital Space και της εικαστικού Δανάης Στράτου, το “Open the Black Boxes” αποτελεί μια διεθνή, συνεργατική, πολύγλωσση, συμμετοχική και συνεχώς αναβαθμιζόμενη πλατφόρμα, που προσφέρει σε πραγματικό χρόνο πολιτιστικό και στατιστικό υλικό στο διαδίκτυο για δημόσια χρήση.

Μέσω οπτικά ελκυστικών μορφών, η πλατφόρμα ανοικτού κώδικα αντανακλά ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πορτρέτο της σύγχρονης κοινωνίας, συλλέγοντας από κάθε γωνιά της γης μονολεκτικές απαντήσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τους συλλογικούς φόβους ή/και προσδοκίες σε άλλοτε άλλο θέμα και συγκυρία. Το έργο διερευνά τον χώρο μεταξύ τέχνης, δημοκρατίας και πολιτικής δράσης, ευαισθητοποιώντας μας στις σημερινές προκλήσεις, επιτυγχάνοντας παγκόσμια εμβέλεια και εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία ανταποκρίνεται άμεσα στα πιο πιεστικά της ζητήματα.

Το It’s Time to Open the Black Boxes προσκαλεί ανθρώπους από όλο τον κόσμο να υποβάλλουν μονολεκτική απάντηση σε μία από τις εξής δύο ερωτήσεις:

Τι σας απειλεί περισσότερο;”

Τι επιθυμείτε περισσότερο να διαφυλάξετε;”

Σε μία εποχή σημαδεμένη από τον πόλεμο, αλλεπάλληλες κρίσεις, την πανδημία, την οικονομική αβεβαιότητα και κάθε είδους κοινωνικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, βρισκόμαστε έρμαια πολλαπλών φόβων. Βιώνουμε επείγουσα ανάγκη να εκφρασθούμε και τα Ψηφιακά Μέσα μιας προσφέρουν ένα απελευθερωτικό και περιβαλλοντικά φιλικό πεδίο για αυτό. Τοποθετημένες πλάι πλάι, οι μονολεκτικές απαντήσεις συγκροτούν μιαν άκρως διαφωτιστική εικόνα των προτεραιοτήτων μας και μας δίνουν την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τον κοινό δημόσιο χώρο, τους κοινούς μας φόβους, τις κοινές προσδοκίες μας, βοηθώντας μας έτσι να οπτικοποιήσουμε σε συμπυκνωμένη μορφή τις αγωνίες και τις ελπίδες που προκύπτουν από την παρούσα συγκυρία.

Συλλεγμένες άμεσα, χωρίς μεσάζοντες, οι λέξεις γίνονται μια πολύτιμη καταγραφή της εποχής μας. Ο συνδυασμός των νέων τεχνολογιών με πρακτικές σύγχρονης τέχνης μπορεί να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την προώθηση άμεσων και προηγμένων δημοκρατικών πρακτικών.

Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται, και η συνεχής ροή τους, χρησιμεύουν ως πρώτη ύλη για καλλιτέχνες, ερευνητές και όλους όσοι θέλουν να κατανοήσουν τις σημερινές κρίσεις και να επαναπροσδιορίσουν το μέλλον τους.

Με την από κοινού έγκριση και υποστήριξη του Ώρα να ανοίξουμε τα μαύρα κουτιά , το mέta, το DiEM25 και η Προοδευτικής Διεθνής δίνουν αφενός τη δυνατότητα στο έργο να αναπτυχθεί συγκεντρώνοντας ζωτικά δεδομένα για το πώς η κοινωνία ανταποκρίνεται άμεσα στα πιο πιεστικά της ζητήματα και, ταυτόχρονα, τους δίνεται ένα εργαλείο για να διαδώσουν ευρέως τις απόψεις τους, να λάβουν πολύτιμα σχόλια και να προτείνουν συγκεκριμένους νέους τρόπους εμβάθυνσης της συμμετοχής του κοινού με καλλιτεχνικά μέσα.

Από το 2016 το έργο έχει ήδη προσφέρει οπτικό και συμμετοχικό υλικό που παρουσιάστηκε σε πολλές από τις εκδηλώσεις του DiEM25 σε όλη την Ευρώπη, καθώς και συμβάλλει στη διεξαγωγή ειδικών ανοιχτών προσκλήσεων, σε συντονισμό με συγκεκριμένες εκστρατείες του κινήματός μας. Έχει επίσης παρουσιάσει τις καλλιτεχνικές βιντεοπροβολές που προέκυψαν στις εκδηλώσεις έναρξης του ΜέΡΑ25 στην Αθήνα και το Βερολίνο.

GO BACK